Turska odobrila davanje treće doze vakcine zdravstvenim radnicima i osobama starijim od 50 godina

U Turskoj je od danas dozvoljeno zdravstvenim radnicima i osobama starijim od 50 godina da prime i treću dozu vakcine protiv koronavirusa.

Javnost je o ovome izvijestio ministar zdravstva Fahrettin Koca.

“Naši građani, među kojima su i zdravstveni radnici, će moći primiti treću dozu vakcine bilo kojeg proizvođača, bez obzira na to što su do sada primili dvije doze”, izjavio je.

Naglasio je da će Turska promijeniti proces vakcinacije na način da će smanjiti čekanje na revakcinaciju tj. primanje druge doze, a promijenit će se i vrijeme kada se mogu vakcinisati osobe koje su bile pozitivne na koronavirus.

“Ljudi, koji su bili pozitivni na koronavirus, su do sada morali čekati pola godine da bi se mogli vakcinisati. Sada će morati čekati tri mjeseca. Shodno novim naučnim spoznajama, revakcinacija vakcinama proizvođača Pfizer/BioNTech će se vršiti četiri sedmice nakon primanja prve doze. Ranije se revakcinacija vršila šest sedmica nakon primanja prve doze”, ukazao je Koca.

Početak vakcinacije u ovoj državi je bio vrlo spor, ali je sada znatno ubrzan, piše turski list Daily Sabah.

“Vakcinišemo što je više moguće kako bi što više građana bilo imunizirano. Jedna smo od zemalja koje imaju najveći broj stanovnika koji su primili jednu dozu vakcine”, tvrdi resorni ministar.

Prema podacima turskog Ministarstva zdravstva, iskorišteno je 49 miliona doza vakcina. U ovoj državi sa više od 80 miliona stanovnika, njih 15 miliona je u potpunosti vakcinisano, tj. primili su obje doze vakcine.

Broj registrovanih osoba koje su pozitivne na koronavirus značajno se smanjio od aprila do kraja prošlog mjeseca. U aprilu je najveći broj dnevno pozitivnih na virus bio 60.000, a sada je do 5.000. Zbog toga su znatno ublažene epidemiološke mjere.

Ministar Koca je potvrdio da su i u Turskoj registrovane osobe zaražene delta sojem koronavirusa koji je nastao u Indiji. Ocijenio je da to treba biti upozorenje za sve i da je to još jedan od razloga zašto treba biti vakcinisan, piše Daily Sabah.


Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: