Turska ponovo šalje istraživački brod u Sredozemlje

Turska će danas ponovo poslati istraživački brod u potragu za energentima u istočnom dijelu Sredozemnog mora, što je Atina ocijenila kao “direktnu prijetnju miru”.

Dvije članice NATO-a su zbog ovog spora obavile vojne vježbe tokom avgusta u strateški važnim vodama između Kipra i Krita.

Grčka polaže prava na vode oko svog ostrva Kastelorizo, a Turska tvrdi da zbog svoje duže obale ima pravo da u ovom području traga za naftom i gasom.

Turska mornarica saopštila je da će brod “Oruč reis” nastaviti aktivnosti u ovom regionu do 22. oktobra, uključujući oblast južno od Kasteloriza, prenio je AFP.

Brod će učestvovati u novim “seizmičkim istraživanjima” sa još dva plovila – “Ataman” i “Čingis-kan”, navodi se u saopštenju.

Turski ministar energetike Fatih Donmez saopštio je danas na “Tviteru” da će Turska “nastaviti da traga, kopa i štiti svoja prava”.

“Ako tu ima prirodnog gasa, apsolutno ćemo ga naći”, napisao je Donmez.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je novi potez Ankare kao “direktnu prijetnju regionalnom miru i bezbjednosti” i optužilo Tursku da je nepouzdana i da “ne želi iskreno dijalog”.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: