Turska pozvala Ameriku da razmotri odluku o ukidanju embarga na naoružanje

Turska je pozvala Ameriku da ponovo razmotri odluku da djelimično ukine embargo na naoružanje star 33 godine protiv Kipra, navodeći da time narušava “jednakost i ravnotežu” između kiparskih Turaka i kiparskih Grka na tom ostrvu.

Zamjenik turskog predsjednika Fuat Oktaj rekao je da će Ankara nastaviti sa koracima kako bi garantovala bezbjednost i dobrobit kiparskih Turaka “protiv sličnih provokacija kojim se povećava rizik od sukoba u regionu”.

Oktaj je naglasio da su Turska i kiparski Turci svjesni “igara koje se igraju protiv njih”.

Embargo koji je uveden 1987. godine osmišljen je da spriječi trku u naoružanju koji bi narušio napore UN za ponovnim ujedinjenjem ostrva. Mjera je usmjerena protiv južnog dijela ostrva gdje su kiparski Grci.

Kipar je podijeljen 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju nakon puča pristalica ujedinjenja sa Grčkom, Samo Turska priznaje nezavisnost sjevernog dijela Kipra gdje ima više od 35.000 vojnika.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo obavijestio je kasno sinoć telefonom predsjednika Kipra Nikosa Anastasijadesa da su SAD djelimično ukinule embargo na naoružanje na godinu dana.

IZvor:BHRT

Vezane vijesti: