U Africi zvanično iskorijenjen polio virus koji je uzrokovao dječiju paralizu

Dok svijet nestrpljivo iščekuje vakcinu protiv koronavirusa, Afrička regionalna komisija za potvrđivanje i iskorijevanje poliomijelitisa (ARCC) je objavila kako je u na ovom kontinentu iskorijenjen poliovirus koji uzrokuje dječiju paralizu.

BBC piše da je poliomijelitis vrlo zarazna bolest koja se većinom prenosi feko-oralnim putem, a rjeđe kroz kontaminiranu hranu i vodu. Većinom pogađa djecu mlađu od pet godina i može uzrokovati paralizu.

Prije 25 godina, hiljade djece u Africi je bilo paralizovano virusom, a ova bolest se sada nalazi još u Afganistanu i Pakistanu. Za nju nema lijeka, ali polio-vakcina može zaštititi djecu od obolijevanja.

U svijetu je obolijevanje od poliomijelitisa smanjeno za više od 99 posto od uvođenja vakcine 1988. godine, ali je u Nigeriji, Srednjoafričkoj Republici, Južnom Sudanu i Kamerunu donedavno još bilo slučajeva.

U Nigeriji se održavala velika vakcinacijske kampanja u kojoj su uključeni veliki napori da se dođe do udaljenih i opasnih mjesta koja su bila pod militantnom kontrolom, a neki zdravstveni radnici su u tom nastojanju ubijeni.

Polio je virus koji se širi od osobe do osobe, napada nervni sistem i obično može doći do paralize.

U svijetu su iskorijenjena dva od tri soja virusa, a Afrika je proglašena državom koja je iskorijenila i taj posljednji.Sada je vakcinisano više od 95 posto afričkog stanovništva, a to je bio jedan jedan od uslova koje je postavila Afrička regionalna komisija za potvrđivanje i iskorijenjivanje poliomijelitisa.

S afričkom regijom je pet od ukupno šest regija WHO-a, koje predstavljaju preko 90 posto svjetske populacije, sada slobodno od divljeg poliovirusa.
Globalno su slučajevi divljeg poliovirusa opali s otprilike 350.000 slučajeva u 1988. na 33 potvrđena slučaja u 2018. godini, pokazuju podaci WHO-a.

Izvor:KLix.ba

Vezane vijesti: