U Hrvatskoj i Sloveniji potvrđeni prvi slučajevi zaraze južnoafričkim sojem korone

Prvi slučajevi južnoafričkog soja koronavirusa potvrđeni su kod dvoje pacijenata u Hrvatskoj, koji su se u ovu zemlju vratili iz Zanzibara.

Ovo je potvrdila epidemiologinja Goranka Petrović, rekavši da se također bilježi rast zaraza britanskim sojem.

“Jučer smo dobili rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje smo poslali u Europski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj što je 20% pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak. Također je potvrđena i južnoafrička varijanta u dvije osobe koje su se vratile iz Afrika iz Zanzibara”, kazala je Petrović za Televiziju N1.

Prvi slučaj zaraze ovim sojem potvrđen je i u Sloveniji, a kako je rekao ministar zdravstva te zemlje Janez Poklukar, radi se o ljekaru iz Maribora, koji je prošle sedmice sa još nekoliko osoba iz Slovenije boravio u Namibiji, a u ponedjeljak je bio na radnom mjestu.

“Još dvije osobe koje su s njim bile u Africi također su zaražene, vjerojatno istom varijantom koronavirusa, a još nekoliko osoba koje su s njima bili u kontaktu poslane su u karantenu”, kazao je Poklukar.

Podsjećamo, južnoafrički soj koronavirusa značajno je zarazniji od “običnog” soja. Važno je napomenuti i da ovaj soj virusa može izbjeći antitijela koja ga napadaju kod liječenja krvnom plazmom oporavljenih pacijenata, a može i smanjiti učinkovitost trenutnih vakcina.

Američka biotehnološka kompanija Moderna saopćila je prekjučer da je izmijenjena verzija njene vakcine proizvedena namjenski za južnoafrički soj koronavirusa i spremna je da se testira na ljudima u okviru kliničkog ispitivanja.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: