U Srbiji moguće pooštravanje mjera zbog širenja zaraze

Epidemiolog Predrag Delić izjavio je da bi, s obzirom na to da je u Šumadijskom okrugu u proteklih 48 časova registrovano 17 novooboljelih od virusa korona, trebalo razmišljati o pooštravanju određenih mjera.

“Ljudi su bili u izolaciji, nakon popuštanja je došlo do kretanja stanovništva i samim tim je povećana mogućnost prenošenja virusa u populaciji. O tome govore brojke”, rekao je za RTS Delić i istakao da bi u narednom periodu trebalo razmišljati o pooštravanju određenih mjera.
Prema njegovim riječima, situacija u Kragujevcu je zabrinjavajuća sa tendencijom pogoršanja, budući da se u tom gradu na liječenju nalaze 43 pacijenta, od kojih je 12 na respiratoru.

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je da je epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona u Beogradu ponovo prijeteća i da će, najvjerovatnije, uskoro biti uvedene neke zabrane, kao što je zabrana posjeta bolnicama ili mjera nošenje maski u javnom prevozu.

“Najosnovnije je da se propisane mere sprovode. Ako se ne sprovode moraće da bude kažnjavanja. Bar je to moje mišljenje”, napisao je Kon na svom “Fejsbuku”.

On je naveo da je do pogoršanja situacije došlo poslije 5. juna kada su ograničenja javnog okupljanja bila na hiljadu, a kasnije potpuno ukinuta.

Kon je ponovio da je vanredno stanje, kao i policijski čas, bilo neophodno na početku i da misli da za dalje neće biti neophodan za stariju generaciju.

“Sasvim je suprotno kada je mlađa generacija u pitanju”, ukazao je Kon.

Prema njegovom mišljenju pravi epidemiološki izazov najvjerovatnije dolazi na jesen, a u međuvremenu, treba da se prošire kapaciteti za liječenje i izolaciju.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: