U UN-u počinje virtuelni sastanak posvećen krizi koronavirusa

Gotovo 100 svjetskih vođa i nekoliko desetina ministara trebalo bi da govori na specijalnom zasjedanju Generalne skupštine UN posvećene odgovoru na Covid-19 i najboljem planu za oporavak od pandemije, koje počinje danas.

Predsjednik Generalne skupštine Volkan Bozkir rekao je kada je preuzeo dužnost u septembru da bi bilo bolje da je taj sastanak na visokom nivou održan u junu, međutim on je juče rekao da će skup pružiti istorijsku šansu za zemlje da se okupe da pobjede Covid-19.

“Sa vijestima o više vakcina na domak odobrenja i sa hiljadama milijardi dolara upućenih u globalne napore za oporavak međunarodna zajednica ima jedinstvenu šansu da ovo uradi kako treba. Svijet gleda u UN za vodstvo, ovo je test za multilateralizam”, rekao je on.

Na dvodnevnom specijalnom zasjedanju posvećenom pandemiji koja je odnijela 1,5 miliona života i narušila privrede u bogatim i siromašnim zemljama, neće biti sakupljen novac da se finansira vakcinisanje ili preduzete bilo kakve političke akcije, niti finalne deklaracije, samo će Bozkir izdati dokument sa rezimeom skupa.

“Pravi cilj ove specijalne sjednice je da se aktiviraju konkretne akcije za naš odgovor na Covid-19 na multilateralan i kolektivan način”, rekao je juče portparol Generalne skupštine Brenden Varma.

On je rekao da trenutno ima brojnih odogvora na pandemiju ali da je sada potrebno okupiti sve zemlje, učesnike u UN, privatni sektor i one koji razvijaju vakcine.

Vođe i ministri iz preko 140 zemalja održaće unaprijed snimljene govore danas poslije otvaranja u Generalnoj skupštini gdje će biti prisutni i govoriti Bozkir i generalni sekretar UN Antonio Guterres.

Među najavljenim vođama koji će se obratiti su predsjednik Francuske Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Boris Johonson, japanski premijer Yoshihide Suga, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, presjednik Evropskog savjeta Charles Michel. SAD će predstavljati ministar zdravstva Alex Azar.

Sesija sutra imaće tri virtuelna panela, prvi odgovor UN na Covid, drugi o vakcinama i treći o oporavku od Covida-19. Očekuje se da će šef Svjetske zdravstene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus učestvovati u sva tri panela.

SAD je u srijedu ustvrdio da je UN-ov sastanak svjetskih čelnika posvećen pandemiji covida-19 osmišljen kako bi omogućio Pekingu da širi “propagandu” što je rasplamsalo višemjesečna previranja u tom tijelu između svjetskih sila. 

Visoki američki dužnosnik, pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da je posebnu sjednicu 193-člane Opće skupštine trebalo održati ranije, da je ona “osmišljena da služi Kini” i požalio se da će pitanja na panel raspravama u petak biti ograničena.

Izvor: ftv

Vezane vijesti: