UN kritikuju ograničenja sloboda u Rusiji i Kini

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele kritikovala je danas ograničenja sloboda u Rusiji i Kini i pozdravila izmjenu američke migratorne politike predsjednika Džozefa Bajdena.

U video poruci povodom predstavljanja izvještaja, Bašele je izrazila žaljenje što su “krajem prošle godine stupile na snagu nove zakonske odredbe koje dalje ograničavaju osnovne slobode, posebno ustavom zagarantovana prava na slobodu kretanja i mirnog okupljanja”.

“Postojeći restriktivni zakoni i dalje se rigorozno sprovode, uključujući i tokom nedavnih protesta širom zemlje”, dodala je ona, ukazujući da je policija više puta snimljena kako pribjegava “nepotrebnoj i nesrazmjernoj sili” nad uglavnom mirnim demonstrantima i kako hapsi na hiljade demonstranata.

Ona nije, međutim, komentarisala prebacivanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvor izvan Moskve.

Kad je riječ o Kini, Bašele je rekla da su “osnovna prava i građanske slobode i dalje ograničeni” u ime nacionalne bezbjednosti i borbe protiv Covid-19, dodajući da su aktivisti, advokati i branioci ljudskih prava podvrgnuti “proizvoljnom pritvaranju i nepravičnim suđenjima”.

Bivša predsjednica Čilea je takođe rekla da je u Hongkongu pod istragom više od 600 osoba zbog učešća u protestima.

Bašele je ponovo zatražila “punu i nezavisnu procjenu” situacije po pitanju ljudskih prava u kineskom regionu Sinđijang gdje je, prema studijama američkih i australijskih instituta, najmanje milion Ujgura zatvoreno u kampovima za prevaspitavanje.

Visoka komesarka je takođe pozdravila promjene američke migratorne politike dolaskom Bajdena u Bijelu kuću.

Izvor: BHRT

Vezane vijesti: