UN-ova ekspertkinja: Ubistvo iranskog generala Soleimanija je “nezakonito”

Napad američkog drona u kojem je ubijen visoki iranski general Qasem Soleimani je bio “nezakonit”, istakla je ekspertkinja UN-a Agnes Callamard u svom izvještaju objavljenom u utorak.Američki predsjednik Donald Trump je naredio napad koji je izvršen 3. januara nedaleko od Međunarodnog aerodroma u Bagdadu.

Trump je istakao da je Soleimani bio “vodeći svjetski terorist” te da je “trebao biti neutralisan davno”. Irački komandant Abu Mahdi al-Muhandis je također poginuo u napadu dronom.

Callamard je zaključila da se radi o “proizvoljnom ubistvu” koje krši Povelju UN-a.

“Uzimajući u obzir dokaze koje su SAD ustupile, smrt generala Soleimanija i onih koji su bili u njegovom društvu predstavlja proizvoljno ubistvo za koje je prema Međunarodnom zakonu o ljudskim pravima odgovorna Amerika”, izjavila je Callamard.

Ona je dodala da Amerika nije dokazala da se planirao “neposredan napad” protiv američkih interesa.

Washington je optužio Soleimanija za osmišljavanje napada na američke snage u regiji, piše Al Jazeera.

Napad bespilotne letjelice 3. januara prvi je poznati incident u kojem se Amerika pozvala na samoodbranu pravdajući napad na teritoriji treće zemlje.

“General Soleimani je bio zadužen za iransku vojnu strategiju te akcije u Siriji i Iraka. Međutim, nije bilo neposredne opasnosti po život pa je akcija SAD-a bila nezakonita”, napisala je Callamard.

Iranski tužitelj je prošle sedmice izdao nalog za hapšenje Donalda Trumpa te je zatražio pomoć od Interpola. Američko-iranski izaslanik Brian Hook je ovaj potez nazvao propagandom.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: