Vatikan i Turska osudili napad u Nici, Britanija stoji uz Francusku

Vatikan je danas osudio napad u kojem je troje ljudi izgubilo život u crkvi u Nici u Francuskoj, navodeći da terorizam i nasilje nikada nisu rješenje.

“Današnji napad zasijao je smrt u mjestu ljubavi i utjehe, domu Gospodnjem”, rekao je glasnogovornik Matteo Bruni u izjavi, prenio je Reuters.

“To je trenutak bola u vremenu zbunjenosti. Terorizam i nasilje nikada ne mogu biti prihvaćeni”, rekao je on, dodavši da je papa Franjo obaviješten i da se moli za žrtve. Papa se nadao da će francuski narod “zajedničkim snagama odgovoriti na zlo tako što će činiti dobro.”

Pored Vatikana, tursko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da najoštrije osuđuje smrtonosni napad nožem u francuskom gradu Nici.

U saopćenju, ministarstvo navodi da je Turska solidarna s francuskim narodom protiv nasilja i terorizma, javio je BBC.

Osim Turske, Velika Britanija je također pokazala solidarnost s Francuskom.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da njegova zemlja stoji rame uz rame s Francuskom nakon što je napadač odrubio glavu jednoj ženi i ubio još dvije osobe u crkvi u Nici.

“Bio sam zaprepašten kad sam jutros čuo vijesti iz Nice o barbarskom napadu na baziliku Notre-Dam”, napisao je Johnson na Twitteru, na engleskom i na francuskom jeziku, prenosi Associated Press.

“Naše misli su sa žrtvama i njihovim porodicama, a Velika Britanija čvrsto stoji uz Francusku u borbi protiv terora i netolerancije”, piše Johnson.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab je u svojoj izjavi naveo da Britanija pruža “svu podršku francuskom narodu u krivičnom gonjenju odgovornih za ovaj zastrašujući napad”.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: