Velika Britanija će nastaviti s primjenom EU sankcija prema bh. političarima

Velika Britanija i Evropska Unija dogovorile su primjenu sankcija prema zvaničnicima Bosne i Hercegovine, a koje će stupiti na snagu od januara 2021. godine, odnosno zvaničnim izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Britanci su dužni pridržavati se evropskih normi i regulacija do kraja tranzitnog perioda koji prestaje zaključno s 31. decembrom 2020. godine.

Od ovog dana za Veliku Britaniju prestaje važiti evropski režim, te stupaju na snagu britanske regulacije. Međutim, to se neće desiti u slučaju BiH i još pojedinih zemalja za koje je EU usvojila mehanizme uvođenja sankcija.

Naime, poznato je da je Evropska unija još prije devet godina usvojila mehanizam sankcija za zvaničnike koji bi eventualno kršili Dejtonski sporazum ili na drugi način ometali proces pomirenja u BiH.

Novim dogovorom Britanci će nastaviti primjenjivati ove sankcije, bez obzira što ističe tranzitni period i što izlaze iz EU. Informacije o nastavku primjene sankcija potvrđene su na zvaničnoj stranici Vlade Velike Britanije.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: