Velika Britanija rezervisala dodatnih 90 miliona doza vakcine protiv koronavirusa

Vlada Velike Britanije potpisala je ugovor za dodatnih 90 miliona doza vakcine protiv koronavirusa.Riječ je o vakcinama koje razvijaju belgijska farmaceutska kompanija Janssen i američka biotehnička kompanija Novavax.

To znači da je Velika Britanija naručila šest eksperimentalnih vakcina, uzimajući tako svoju potencijalnu zalihu na 340 miliona doza, piše BBC.

Britanija je već ranije rezervisala 100 miliona doza vakcine s Univerziteta Oxford koja je u izradi u kompaniji AstraZeneca, a koja je jedna od desetine kandidata za vakcinu širom svijeta.

Rezervisanje različitih vrsta vakcina, izjavile su ranije vlasti u ovoj zemlji, osigurat će da Velika Britanija ima najbolju mogućnost da osigura vakcinu koja štiti one koji su u većoj opasnosti.

Vlada Velike Britanije nada se da će se barem jedna od vakcina koje su naručili pokazati sigurnom i efikasnom. Poručili su kako njihov sporazum neće koristiti samo ljudima u Velikoj Britaniji, već će osigurati pošten i jednak pristup vakcini ljudima širom svijeta, štiteći na taj način stotine miliona života.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: