Velika Britanija u utorak počinje vakcinaciju protiv koronavirusa

Velika Britanija se priprema da postane prva zemlja koja će ove sedmice početi koristiti Pfizerovu vakcinu protiv koronavirusa.Vakcinisanje će u početku biti ograničeno na bolnice, da bi potom krenula distribucija i na klinike, rečeno je danas za Reuters iz britanske vlade.

Vakcinisanje počinje u utorak, a Nacionalna zdravstvena služba (NHS) daje najveći prioritet vakcinisanju starijih od 80 godina, zdravstvenim radnicima te osoblju staračkih domova.

Velika Britanija je odobrila hitnu upotrebu vakcine prošle sedmice, preuzevši tako vodstvo u globalnoj utrci za najvažniji program masovne imunizacije u historiji.

Ova država je naručila ukupno 40 miliona doza, a kako svaka osoba treba dvije doze, to je dovoljno za 20 miliona ljudi u zemlji koja broji 67 miliona stanovnika. Očekuje se da će oko 800 hiljada doza biti dostupno tokom prve sedmice.

Početne doze koje su stigle iz Belgije čuvaju se na sigurnim lokacijama širom zemlje, gdje će se provjeravati kvalitet, reklo je ministarstvo zdravlja.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: