Veliki požar uništio domove hiljada Rohingya u izbjegličkim kampovima

Veliki požar zahvatio je kamp u kojem su smještene Rohingya izbjeglice u Bangladešu, te ugrozio živote desetina hiljada ljudi, navela je u ponedjeljak agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR.

“Više od 700 šatora je uništeno dok je vatra izmakla kontroli”, rekao je čelnik Udruženja Rohingya omladine Mayyu Khan. 

Vatrogasne službe, povjerenik za pomoć izbjeglicama i repatrijaciju Bangladeša i timovi za spašavanje i reagovanje ostali su na mjestu događaja u ponedjeljak navečer, gdje i dalje pokušavaju kontrolisati požar i spriječiti dalje širenje, navedeno je iz UNHCR-a.

Antonio Vitorino, generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM), rekao je da su požarom “pogođene desetine hiljada Rohingya izbjeglica”.

“Duboko sam zabrinut zbog strašnog požara danas u Cox's Bazaru u Bangladešu”, rekao je Vitorino.

Dodao je da timovi i partneri IOM-a rade zajedno kako bi odgovorili na krizu i osigurali sigurnost i dobrobit svih.

Prema ranijim informacijama, najmanje tri osobe su poginule u požaru koji je danas izbio u kampu u kojem su smještene Rohingya izbjeglice u Bangladešu. Uzrok požara još nije utvrđen.

Ujedinjene nacije su ranije opisale muslimansku manjinu Rohingya u Mijanmaru najprogonjenijim ljudima na svijetu. Prema podacima Amnesty Internationala više od 750.000 Rohingya je izbjeglo u Bangladeš u jeku represivnih akcija koje je mijanmarska vojska izvela u augustu 2017. godine.

U izvještaju Međunarodne razvojne agencije Ontario (OIDA) se navodi da je u tom periodu ubijeno blizu 24.000 Rohingya muslimana, ali i da je više od 34.000 pripadnika te zajednice spaljeno na lomačama.

Izvor: ftv

Vezane vijesti: