Vojska vježba podizanje bodljikave žice na granici s Rusijom

Estonska vojska je u srijedu započela s nenajavljenom vježbom podizanja prepreka od bodljikave žice na svojoj istočnoj granici s Rusijom, objavljeno je u srijedu.

Gotovo 1.700 pripadnika rezervnog vojnog sastava bilo je pozvano na sudjelovanje u ovoj vježbi koja će trajati sve do 25. novembra, a glavni joj je cilj provjeriti operativnu pripravnost vojnika i članova komandnog lanca. Estonska vlada želi testirati i saradnju između policije i graničara.

“Ono što se događa u Poljskoj, Litvi i Latviji zahtjeva jačanje granične infrastrukture i u Estoniji”, izjavio je načelnik policije i graničara Elmar Vaher, piše Reuters.

Prepreke će biti postavljene na deset lokacija duž granice, na kojima postoji pojačan rizik od ilegalnog ulaska u Estoniju.

Od prošle sedmice u Istočnoj Europi je dramatično povećan broj migranata koji žele ući na teritorij Europske unije, a većini je cilj dokopati se Njemačke.

Čelnici EU-a optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka da potiče migranate na ilegalan prelazak granice kako bi se osvetio za sankcije nametnute Bjelorusiji.

“Sigurnosna situacija je doista opasna i napeta”, izjavila je estonska premijerka Kaja Kallas u parlamentu, referirajući se na sukobe između migranata i pripadnika osiguranja na poljsko-bjeloruskoj granici, iako se Estonija ne nalazi pod izravnom prijetnjom, s obzirom na to da, za razliku od Poljske i druge dvije pribaltičke države Latvije i Litve, ne graniči s Bjelorusijom.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: