WHO: Do marta bi u Evropi i dijelovima Azije od koronavirusa moglo umrijeti još 700.000 ljudi

U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) upozorili su da bi do marta sljedeće godine u Evropi i dijelovima Azije moglo preminuti još 700.000 osoba usljed zaraze koronavirusom.

U 53 države koje u WHO označavaju kao evropskim područjem preminulo je već 1,5 miliona ljudi. Ocijenili su da bi u navedenom periodu bolnički odjeli intenzivne njege 49 država mogli biti pod “visokim ili ekstremnim stresom”. U većem dijelu Starog kontinenta poveća se boj zaraženih. U Austriji je ponovo na snazi lockdown ili zatvaranje.

U nekoliko zemalja, među kojima su Francuska, Njemačka i Grčka, razmatra se prijedlog da se vakcinacija trima dozama vakcina smatra potpunom vakcinacijom.

Zbog pooštravanja epidemioloških mjera dešavaju se i protesti.

U WHO su istakli da bi do proljeća sljedeće godine u Evropi broj preminulih od koronavirusa mogao biti veći od 2,2 miliona. Naglasili su da se dnevni broj preminulih udvostručio.

Kao razlog za pogoršanu epidemiološku situaciju naveli su veliki broj nevakcinisanih te delta soj koronavirusa koji je zarazniji. Zato je direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge pozvao na vakcinaciju, prenosi BBC.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: