WHO se požalio da od Kine nije na vrijeme dobio informacije o koronavirusu

U januaru je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) javno pohvalila Kinu zbog brzog odgovora na tada novi koronavirus. Također su im se zahvalili zbog toga što su odmah s njima podijelili genetičku mapu virusa te što su kineski rad i požrtvovanost impresivni. No, izgleda da ono što je Organizacija govorila javno nije istina.

Iza scene je riječ o veoma drugačijoj priči. Associated Press je otkrio da su službenici WHO-a bili vrlo isfrustrirani zbog kašnjenja informacija iz Kine koje su im bile potrebne kako bi se borili sa širenjem zaraze.

Kina je zapravo dostavila informacije o genomu virusa više od sedam dana nakon što su tri različite vladine laboratorije u potpunosti dekodirale tu informaciju.

Kineska vlada je izašla s genetskim informacijama o virusu tek nakon što ih je druga laboratorija objavila na internetu. I pored toga je Kini trebalo još najmanje dvije sedmice da osigura informacije Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Službenici WHO-a su pohvalili Kinu jer su željeli izvući više informacija od vlade. Međutim, privatno su se požalili da Kina ne daje dovoljno informacija o tome kako se virus širi i kolika opasnost prijeti ostatku svijeta, a vrijeme je u tom trenutku bilo neprocjenjivo, saznaje AP na osnovu snimaka razgovora članova WHO-a.

Početkom januara je šef za hitne slučajeve WHO-a izrazio bojazan da se može ponoviti epidemija SARS-a iz 2002. godine, što su kineski zvaničnici odmah negirali. Oni su rekli da je riječ o novom virusu i da nije zarazan. Tek dvije sedmice kasnije su priznali da se virus prenosi nakon što su bolnice bile preplavljene pacijentima.

Američki predsjednik Donald Trump je optužio WHO da sarađuje s Kinom i da su zajedno krili koliko je koronavirus zapravo ozbiljan. Nakon toga su uskratili finansiranje ovoj organizaciji kojoj je Amerika bila najveći donator.

Cijela priča koja stoji iza “ranog odgovora na koronavirus” došla je u periodu kada su se zdravstvene agencije Ujedinjenih naroda dogovorile da pokrenu nezavisnu istragu u vezi s tim kako je pandemija vođena globalno.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: