Zagreb objavio poziv za dodjelu novčane pomoći za obnovu nekretnina

Grad Zagreb objavio je u ponedjeljak Javni poziv za podnošenje zahtjeva građana za dodjelu novčane pomoći za obnovu nekretnina oštećenih u potresu, priopćeno je iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Javni poziv otvoren je do 10. marta, a svrha mu je, kako se navodi u priopćenju, pomoći građanima kojima je nekretnina – stan ili obiteljska kuća oštećena u potresu. Grad Zagreb će putem tog poziva Zagrepčanima dodijeliti novčanu pomoć za kupnju materijala i za građevinske radove.

Novčana pomoć dodjeljivat će se građanima do iznosa od 50.000 kuna uz uvjet da vlasnik nekretnine (stana ili obiteljske kuće) ima prijavljeno prebivalište na adresi nekretnine za koju traži dodjelu novčane pomoći te da vlasnik nekretnine, njegov bračni ili izvanbračni drug te druga osoba koja je po posebnim propisima izjednačena s bračnim drugom, u vlasništvu nemaju drugu nekretninu na području Zagreba. Uvjet je i da se radi o oštećenju iznad 30 posto vrijednosti nekretnine.

Nakon ispunjenja općih uvjeta, u Javnom pozivu navedeni su i kriteriji koji će se dodatno bodovati te će se sukladno njima izraditi Lista koja će se javno objaviti.

U Gradu podsjećaju da su već ranije objavili Javni poziv za dodjelu novčane pomoći do 50.000 kuna na koji je zaprimljeno 450 zahtjeva, od kojih je 254 udovoljilo traženim uvjetima.

Kako bi se pomoglo sugrađanima, a na prijedlog gradonačelnika Bandića, izmijenjeni su kriteriji kako bi Zagrepčani koji su zbog nedostatka određene dokumentacije na prvom Javnom pozivu odbijeni, sada mogli ostvariti novčanu pomoć.

Podnositelji zahtjeva koji su podnijeli Zahtjev na temelju ranije objavljenog Javnog poziva od 20. srpnja 2020., a novčana pomoć im nije dodijeljena, mogu podnijeti zahtjev na ovaj javni poziv i ne trebaju prilagati dokumentaciju koja je priložena uz raniji zahtjev. Potrebno je dostaviti izjavu da nije došlo do promjene podataka, kao i dokumentaciju koja nije bila priložena uz raniji zahtjev, a o čemu su podnositelji obaviješteni.

Ukoliko je razlog neodobravanja novčane pomoći bio nemogućnost dokazivanja vlasništva izvatkom iz zemljišne knjige, jer isto nije provedeno u zemljišnim knjigama, sukladno ovom javnom pozivu moguće je dostaviti kupoprodajni ugovor, ugovor o darovanju, rješenje o nasljeđivanju ili drugo.

Zahtjevi se podnose Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša poštom na adresu Trg Stjepana Radića 1 ili putem pisarnica Gradske uprave najkasnije do 10. ožujka.

Obrazac Zahtjeva za dodjelu novčane pomoći za obnovu nekretnina oštećenih u potresu na području Grada Zagreba može se preuzeti na internetskoj stranici Grada Zagreba i u svim pisarnicama Gradske uprave.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: