Zalihe vakcina u Japanu ograničene, odgođeno davanje doza za starije osobe

Japan će nabaviti samo ograničene doze vakcina protiv koronavirusa tokom prvih mjeseci, a doze za starije osobe distribuirat će se postepeno, saopštio je lider programa za imunizaciju Taro Kono.

“Pfizer, proizvođač jedine vakcine protiv koronavirusa koja je odobrena u Japanu, pojačava proizvodnju u Evropi, ali te povećane zalihe vjerojatno neće stići do Japana do maja”, upozorio je u Kono.

“Željeli bismo započeti vakcinacije za starije osobe u aprilu, ali nažalost, broj dodijeljenih doza u početku će biti vrlo ograničen, pa želimo početi polako”, rekao je Kono.

Japan je pregovarao o nabavci više od 500 miliona doza vakcina protiv koronavirusa koje su razvili zapadni proizvođači lijekova. Ali domaći regulatori do sada su odobrili samo jednu vakcinu, a nacija i dalje zavisi o uvezenim zalihama koje su zaustavljane zbog zaostajanja proizvodnje i kontrole izvoza.

Dok Japan i druge nacije razmišljaju o tome kako rastegnuti oskudne zalihe vakcina, nedavno izraelsko istraživanje pokazalo je da jedna doza “Pfizera” može zaštititi od virusa, a ne standardne dvije doze.

Izvor: BHRT

Vezane vijesti: