Završen višesatni sastanak između Bidena i Putina

Višesatni ženevski susret američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina je završen, objavili su svjetski mediji. Riječ o njihovom prvom sastanku od kada je Biden izabran za predsjednika.Sastanak je održan u dvije sesije, maloj i velikoj sesiji. Mala sesija je trajala nešto manje od dva sata, od 1:44 sati do 3:17 sati, a onda je počeo veliki sastanak u vili La Grange u Ženevi.

Kako je objavio BBC, poznavatelji američko-ruskih odnosa, kao i ovog formata bilateralnog djelovanja nisu imali velika očekivanja od sastanka. Da li su bili u pravu, bit će poznato nakon konferencije za medije dvojice predsjednika.Ranije je najavljeno da će Biden i Putin razgovarati o navodnoj umiješanosti Rusije u hakerske napade u Sjedinjenim Američkim Državama, ruskoj ulozi u Ukrajini i odnosu Rusije prema opozicionarima, među kojima je i Aleksej Navalni.

Putin je izjavio da ove dvije države mogu raditi na zajedničkoj kontroli nuklearnog naoružanja, po pitanju ratova u Siriji i Libiji, te klimatskim promjenama.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: