Zbog prestanka rada dvije glavne elektrane Libanonci samo dva sata dnevno imaju struju

Dvije glavne libanonske elektrane jučer su prestale raditi, a što je izazvalo velike probleme širom zemlje.

To se desilo zbog nedostatka goriva potrebnog za rad elektrana, a što je posljedica jedne od najgorih kriza u historiji Libanona. To je doprinijelo tome da stanovništvo samo dva sata dnevno ima struju.

Veliki pad vrijednosti valute je otežao kupovinu energenata. Apoteke su suočene sa nestašicom jer ne mogu plaćati dobavljačima.

Elektrodistribucija Libanona (EDL) je saopćila da su jučer prestale raditi dvije najveće elektrane, Deir Ammar i Zahrani, a u kojima se proizvodi 40 posto od ukupne električne energije. Dobavljači energenata ne žele isporučiti resurse dok im se ne uplati novac.

U gradu Zahle, koji se nalazi na istoku države, EDL je apelovao građanima da potrošnju struje svedu na minimum. Stanovništvo se suočava i sa nestašicom vode jer pumpne stanice kao pogonsko gorivo koriste dizel, prenosi BBC.

Prekidi u distribuciji struje nisu nešto neuobičajno u ovoj zemlji. To je slučaj već decenijama.

Libanon se u posljednjih 18 mjeseci suočava sa teškom ekonomskom krizom. Ranije je list New York Times istakao da su krizu izazvali velika potrošnja vlade, tokom koje je nastao veliki dug i neodrživa monetarna politika. Snažan udarac bili su prošlogodišnja velika eksplozija u bejrutskoj luci, koja je izazvala ogromnu materijalnu štetu, i pandemija koronavirusa.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti: