Zvaničnik Hamasa najavio prekid sukoba, ali napadi se nastavili i jutros

Dužnosnik Hamasa najavio je prekid vatre u narednim danima, iako su i jutros Izraelci i Palestinci nastavili napade.

Zvaničnici Hamasa su rekli da su izraelski vojni avioni pokrenuli nove zračne napade, a Palestinci ispalili više raketa.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da zatraži prekid vatre. Egipatski sigurnosni izvori rekli su da su se dvije zemlje načelno dogovorile o prekidu vatre uz podršku posrednika, ali detalji su još uvijek u tajnim pregovorima.

“Mislim da će kontinuirani napori za prekid vatre biti uspješni. Mislim da će prekid vatre biti postignut u roku od jednog ili dva dana. Prekid vatre bit će zasnovan na međusobnom dogovoru”, rekao je politički zvaničnik Hamasa Mussa Abu Marzuk.

Televizija Al Jazeera izvijestila je da se mirovni izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok Tor Wenesland sastao u Kataru sa šefom Hamasa Ismailom Hanierom. Međutim, borbe su se nastavile.

Izrael je od ponoći izveo više od 12 zračnih napada u Gazi. Medicinsko osoblje saopćilo je da su četiri osobe povrijeđene u zračnom napadu u gradu Khan Eunice na jugu Gaze.

Izraelske snage rekle su rano u četvrtak da su napale “jedinicu za skladištenje oružja” u kući Hamasovog zvaničnika u Gazi i vojnu infrastrukturu drugog komandanta Hamasa, uključujući Khan Eunice.

Raketne sirene zazvonile su u četvrtak u četvrti u blizini gradova Beersheba i Gaza, no još nema izvještaja o žrtvama i materijalnoj šteti.

Otkako su započele borbe 10. maja, palestinski zdravstveni službenici kažu da je 228 osoba ubijeno u zračnim napadima koji su pogoršali ionako užasnu humanitarnu situaciju u Gazi.

Izraelski zvaničnici kažu da je do sada u Izraelu poginulo 12 ljudi, a da su raketni napadi izazvali paniku i odveli ljude u skloništa.

Klix.ba

Vezane vijesti: