17.septembar – Dan oslobođenja općine Bosanska Krupa

Na današnji dan 1995. godine nakon okupacije srpskoga agresora združene jedinice 5. Korpusa Armije RBIH oslobodile su Bosansku Krupu i njenim građanima omogućile povratak u potpuno porušeni i spaljeni grad.Tako se 17. septembar obilježava kao Dan oslobođenja Bosanske Krupe. 26-ta godišnjica obilježava se brojnim aktivnostima, obilaskom spomen-obilježja i šehitluka, svečanom sjednicom Općinskog vijeća, rođendanskom tortom i kulturno-zabavnim programom. U okviru obilježavanja desit će se i svečano otvorenje novoizgrađene zgrade bosanskokrupske Gimnazije.

Odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 14.decembra 1993.godine, 511.brigadi dodijeljen je počasni naziv slavna kao priznanje za hrabrost i požrtvovanost. Najviše ratno vojno priznanje značka „Zlatni ljiljan“ dodijeljena je 33-ci boraca i starješina a šestorica su nosioci ratnog priznanja „Srebrni štit“.

Stanica javne bezbjednosti Bosanska Krupa ( Policijska stanica) 6.aprila 1995.godine odlikovana je najvišim ratnim kolektivnim priznanjem Zastavom MUP-a Republike Bosne i Hercegovine – jedina u Unsko-sanskom kantonu i jedna od tri u Republici Bosni i Hercegovini.

Od strane MUP-a Republike Bosne i Hercegovine 10 policajaca Policijske stanice Bosanska Krupa odlikovano je „Zlatnom policijskom zvijezdom“ a trojica „Srebrnom policijskom zvijezdom“.

Izvor:RTVUSK

Vezane vijesti: