Aktivnosti Vlade USK na osiguranja pružanja zdravstvene zaštite građanima Bihaća

Objekat Doma zdravlja u Bihaću pretrpio je velika oštećenja usljed zemljotresa koji je, prošle sedmice, pogodio region sa epicentrom u Petrinji u susjednoj Hrvatskoj.

– Prema nalazima ovlaštenih inžinjera, zgrada Doma zdravlja u Bihaću nije za upotrebu zbog narušene mehaničke stabilnosti i sigurnosti. Stoga je bilo potrebno odmah reagovati kako bi se osiguralo pružanje zdravstvene zaštite građanima Bihaća , prioritetno izmještanjem službi jer prema procjeni statičara jedino su središnji blok prizemlja i prvog sprata objekta sigurni od urušavanja, informisala je ministrica zdravstva i socijalne politike Nermina Ćemalović, na današnjem radnom sastanku, održanom u Kabinetu premijera USK Mustafe Ružnića.

Nakon što je utvrđeno da je zgrada Doma zdravlja nesigurna za rad, u rješavanje problema, pored Ministarstva zdravstva, po nalogu premijera,uključeni su i ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić te ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Damir Omerdić. Na urgentni zahtjev Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona odmah je pozitivno odgovorila Međunarodna organizacija za migracije (IOM) te je nabavljeno šest kontejnera, koji će služiti kao privremeno rješenje za nastavak efikasnog rada i omogućiti medicinskom osoblju Doma zdravlja da nastave sa pružanjem medicinskih intervencija.

Ministri Ćemalović i Omerdić provjerili su i mogućnosti iznalaženja dodatnog privremenog smještaja u školskim objektima u Bihaću te se, izvijestili su na radnom sastanku, usuglasili sa menadžmentom Islamskog pedagoškog fakulteta, u Bihaću da se privremeno može iskoristiti dio prostorija ovog objekta za kontiunitet rada DZ. Ministarstvo zdravstva već je kontaktiralo i Željeznice Federacije F BiH da se Domu zdravlja Bihać ustupi objekat nekadašnje ambulante Željeznica Federacije BIH, što bi, kaže ministrica Ćemalović, moglo zadovoljiti potrebe za organizovanjem rada a do konačne sanacije objekta Doma zdravlja.

Izvor: VLADA USK

Vezane vijesti: