Ale Šiljdedić o oružanom sukobu migranata u Velikoj Kladuši

Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona za N1 je govorio o ranjavanju unutar migranskog kampa u Velikoj Kladuši. Šiljdedić je pokušao dati odgovor na pitanje – odakle migrantima oružje.

Osmogodišnji dečak iz Iraka teško je ranjen u subotu uveče prilikom međusobnog sukoba migranata i pucnjave u blizini migrantskog kampa u Velikoj Kladuši, u kojem je korišteno vatreno oružje.

“Provjerio sam u bolnici, dječak nije više na intenzivnoj njezi, nije životno ugrožen. Rane jesu bile teške, bilo je kritično u jednom momentu, ali sada se dobro oporavlja”, rekao je Šiljdedić.

Odakle migrantima oružje?

“Teško je odgovoriti na to. Oružje je lako nabaviti u BiH, građani ga posjeduju, lično, lovačko, vojno naoružanje. Može se pronaći kod građana. Pronađeno je i u kućama koje su bile meta provala. Ovo je primamljiv plijen za svakoga ko vrši provalu”, kazao je.

Šiljdedić ističe da su migranti oružje mogli nabaviti i u Srbiji.

“Ako ilegalno pređnu granicu – niko ih ne kontroliše. Nemaju problema da dođu do USK. Mi upozoravamo na to tri godine, da se moraju vršiti kontrole, legitimisati lica. Ako dođu u Tuzlu ili bilo gdje u BiH, moguće je da oružje imaju sve vrijeme”, pojasnio je.

Šiljdedić tvrdi da u BiH ima i krimogenih osoba koje prodaju naoružanje.

“Uvijek će se neko naći da oružje proda ako ima zainteresovana strana da ga kupi”, rekao je.

U međuvremenu su se pojavili snimci sukoba unutar prihvatnog kampa u Velikoj Kladuši.

“Autentični su, mi smo radili pretrese terena, našli smo još jedno ranjeno lice. On je državljanin Afganistana. Nije se javio za medicinsku pomoć. Pronađen je naknadno”, izjavio je.

“Došli smo do saznanja o izvršiocu djela. Sumnjamo na državljanina Pakistana, kojem je poznat identitet. Traga se za njim”, potvrdio je glasnogovornik MUP-a USK.

Dodao je da je realna mogućnost da se vratio u Srbiju, da je možda ušao dublje u teritoriju BiH ili da je čak prešao granicu sa Hrvatskom, odnosno EU.

Izvor N1

Vezane vijesti: