Alma Mujakić: Majka, domaćica i uspješna slikarka

Alma Mujakić kaže da je prvo žena, domaćica, majka troje djece, zatim umjetnica koja u slobodno vrijeme slika. Ovako se opisuje od 2003. godine kada je rodila svog najstarijeg sina i krenula u svijet likovne umjernosti. Karijeru je počela jer je htjela urediti svoju kuću sa slikama, a kada su to vidjeli njena porodica i prijatelji svi su htjeli još slika.

Od tada aktivno slika, a aktivno slikati znači napraviti minimalno 10 slika godišnje, a Alma ih napravi puno puno više.

Rođena je 1983.godine u Velikoj Kladuši i cijeli život je provela ovdje i kako kaže, ne planira nikud ići. Voli svoj grad i ljude u njemu.

Zadnjih 10 godina aktivno ide po likovnim kolonijama, većinom u Hrvatskoj, s obzirom da je u tom području puno preporučuju. Skoro je završena njena prva samostalna izložba u Alternativnom domu kulture i ističe da je izuzetno zadovoljna.

Dok su njena djeca bila veoma mala i tada je slikala, preko dana radi sa djecom, a navečer do kasno doba slika.

„Bilo je nekad teško i umorno, ali to je moj odmor. Sada je puno lakše kada su djeca odrasla i imam puno više vremena i prostora, tako da sam se upotpunosti posvetila slikanju. Ukućani samo ne žele da mi smetaju“.

Na pitanje da li se od slikanja može zaraditi odgovara:“Naravno da može, ali samo ukoliko se redovno radi i promoviše, fino se zarađuje. Da se od slikanja može živjeti, to ne može jer je to posao u kojem pola godine nema prodaje i onda u kratkom periodu se proda dosta slika. Ne može biti stalni izvor prihoda.“

Alma je po prirodi slobona, kreativna i voli isprobavati nove stvari. Zbog toga nije još uvijek našla svoj prepoznatljiv stil. Luta i istražuje.„Najviše slikam prirodu i cvijeće, u zadnje vrijeme i konje s obzirom da moja kćerka jako voli konje. Portrete inače ne slikam jer ne volim ograničenost i preciznost. U prirodi i cvijetu nema greške.“

Najzastupljenija tehnika kod Alme  je ulje na platnu, ali kada radi na kolonijama, zbog zahtjevnosti ulja, radi i akrilom. Njene slike se rade jako dug period, a ona sama radi dok ona upotpunosti ne bude zadovoljna. „Premazujem hiljadu puta ako treba, i svi se čude što to radim jer svaka slika bude lijepa, ali dok ja ne budem upotpunosti zadovoljna nastavljam raditi“.

„Motivi kupaca su različiti, svako traži nešto drugačije i posebno. Ja najviše inspiracije pronalazim u prirodi, kada sam pored neke vode, rijeke, jezera nebitno ili kada mi je nešto „na oko“ lijepo, tako moje slike nastaju“, istakla je Alma.

Slikanje je postalo i porodični biznis s obzirom da sa kćerkom zajedno slika i zajedno rade planove kako i kome slikati, dok joj muž pomaže pri nabavci materijala, od kistova do platna, a najstariji sin radi ponajviše na IT dijelu. Ona unosi slikarstvo u svoj život i život u slikarstvo. Zajedno sa mužem ide na svaku koloniju, a kada odlaze na privatna putovanja uvijek ponese pribor i obilježi neki njoj poseban trenutak.

Svjesna je odricanja njenog muža dok putuje sa njom i porodice dok joj pomaže ili joj ne smeta dok ona radi i to jako cijeni. Ističe da ima veliku podršku porodice i prijatelja, koji se uvijek interesuju za njezine slike i kroz smijeh kaže „provjeravaju da li su slike suhe“.

Udruženje likovnih umjetnika Velike Kladuše, čiji je Alma član, ne radi onako kako bi moglo. Godišnje rade jednu likovnu koloniju, ali zbog nedostatka sredstava i nedostatka prostora Uduženja, njihov rad je ograničen na minimum. Ističe da im je manifestacija „Kladuško ljeto“ od velike pomoći jer tu prodaju, ali i urade najviše slika.

Kolonije na koje odlazi pomažu joj pri napretku, jer tu dobija najviše kritika i savjeta. U ovom poslu morala je naučiti prihvatiti kritiku, a najviše cijeni iskrenost i ljude koji je motivišu da radi više i bolje.Savjetovala je mlade ljude kojih interesuje slikarstvo da se stalno edukuju, čitaju knjige, ali i da se savjetuju sa starijim kolegama. Naravno i da nikad ne odustaju.

Najavljuje kolonije u Hrvatskoj za juli mjesec ukoliko joj situacija bude dozvoljavala, a ovom prilikom najavljuje svoju web stranicu na kojoj će objavljivati svoje slike. Zadnje 2-3 godine nije postavljala svoje slike, pa vjeruje da će ova web stranica napraviti dobar skok. Objavit će svoje slike od 2004.godine iz godine u godinu, svoje napredovanje, a onda će plasirati i nove slike, te će raditi na redovnoj promociji.

Almina web stranica će biti u funkciji uskoro,a onda ćemo vjerujem svi uljepšati naše domove sa ponekom Alminom slikom.

Lajla Žalić/Trend Radio

Vezane vijesti: