Ambasador Norveške u BiH uručio zaštitnu opremu centru ‘Sedra’

Ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Reinertsen, posjetio je privremeni prihvatni centar za ljude u pokretu u hotelu Sedra u općini Cazin, te tom prilikom uručio dio zaštitne medicinske opreme za borbu protiv pandemije COVID-19.

Norveška pomaže Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije donirajući opremu institucijama širom države. Ono što sam saznao danas, u ovom prihvatnom centru, je da već duži vremenski period čekaju zaštitnu opremu. Nadam se da ćemo ovom donacijom olakšati situaciju u centru, te pomoći u ovoj izuzetno teškoj humanitarnoj krizi – istakao je Reinertsen.

Oprema u vrijednosti od 186.000 KM, koja se sastoji od zaštitnih maski i rukavica, dezinfekcijskih tunela i sredstava za dezinfekciju, te toplomjera i zaštitnih odijela bit će isporučena prihvatnim centrima u Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu u toku januara. Nabavku je koordinirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u konsultaciji s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

U Sedri se trenutno nalazi trenutno 348 korisnika, sve su to ranjive kategorije, porodice s djecom, te 55 maloljetnih osoba bez pratnje. Veliko hvala Vladi Norveške na ovoj važnoj donaciji, te UNDP-u na posredovanju – izjavio je Vladimir Mitkovski, IOM koordinator za regiju.

U privremenom prihvatnom centru Sedra trenutno borave posebno ranjive kategorije osoba u pokretu, uključujući porodice s djecom. Dodijeljena oprema omogućiti će veći stepen zaštite kada je u pitanju prenošenje koronavirusa, te olakšati rad u prihvatnim centrima.

U prethodnom periodu, Vlada Kraljevine Norveška je također osigurala sredstva za nabavku respiratora za kliničke ustanove u Bosni i Hercegovini, te određeni broj medicinskih monitora za različite zdravstvene ustanove, kao i zaštitnu opremu za medicinske radnike/ce.

Donirana oprema nabavljena je na osnovu sporazuma o odgovoru na pandemiju COVID-19 koji su potpisali Ambasada Kraljevine Norveške u BiH i UNDP 26. marta 2020. godine.

UNDP ostaje posvećen pružanju podrške zdravstvenom sistemu u Bosni i Hercegovini u odgovoru na COVID-19.

Od pojave pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini, UNDP aktivno podržava domaće vlasti i institucije zdravstvene zaštite na svim nivoima u rješavanju krize putem zajedničkog i koordiniranog odgovora Ujedinjenih nacija.

Od početka pandemije, kao dio odgovora Ujedinjenih nacija u BiH, UNDP je u partnerstvu i uz finansiranje Evropske unije, vlada Norveške i Švicarske, te nadležnih institucija u BiH, osigurao nabavku i isporuku više od 2,9 miliona komada neophodnih medicinskih zaliha i opreme širom države, saopćeno je.

Izvor: BHRT

Vezane vijesti: