Cazin: Austrijska kompanija ASTA će investirati 23 miliona KM u prozivodnju

Austrijska kompanija ASTA Energy Transmission Components GmbH namjerava investirati više od 23 miliona KM u proizvodnju u Cazinu.

Kako su saopćili iz ove lokalne zajednice, da pandemija koronavirusa ne znači nužno zastoj ekonomije dokaz je poslovna zona Ratkovac koja je ove godine dočekala nekoliko važnih investitora.

Nakon što je njemačka fabrika pločastog namještaja Longwood ove godine već uposlila, kako su naveli, 60 radnika, austrijska firma ASTA Energy Transmission Components GmbH posredstvom svoje filijale ASTA Bosnia d.o.o. sad investira više od 23 miliona KM u proizvodnju u Cazinu.

Riječ je o kompaniji koja se bavi proizvodnjom namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora i sarađuje sa svim većim kompanijama iz oblasti energetike.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević je podsjetio da su u poslovnu zonu Ratkovac uloženi više godina temeljitog rada i značajna sredstva te kako je grad Cazin stvorio tu zonu praktično iz ničega.

“Danas je poslovna zona Ratkovac jedna od najkompletnijih i najboljih u našoj zemlji”, rekao je Ogrešević.

S obzirom na to da će se gradnja fabričkog objekta od 20.000 metara kvadratnih odvijati u više faza, kompanija ASTA već je iznajmila prostor u neposrednoj blizini Poslovne zone u kojem će početi obuka radnika i dio proizvodnje.

“U toku je prijem prvih radnika koji će ići u Austriju na obuku. Početkom iduće godine očekujemo isporuku mašina i početak proizvodnje, a nadamo se i gradnju prvog dijela našeg novog objekta”, izjavio je Eldin Suljkić, direktor operacija preduzeća ASTA Bosnia.

On je kao posebnu pogodnost Cazina istakao blizinu Evropske unije, ali i susretljivu administraciju koja im je sve vrijeme bila na raspolaganju i nije dozvolila ni da trenutna pandemija ugrozi ili uspori njihov projekt.

Ova kompanija je u poslovnoj zoni Ratkovac kupila parcelu čija je površina oko 50.000 metara kvadratnih i na kojoj će se u narednih tri do pet godina, prema uslovima iz konkursa, biti izgrađen objekat površine 20.000 metara kvadratnih u kojem će posao naći 200 radnika.

Kako je naglasio cazinski gradonačelnik, ovo je posebno važan korak za lokalnu zajednicu u Cazinu koja je u proteklim godinama učinila ogromne iskorake i napredak u svakom pogledu. On je potcrtao i to da se nastavljaju pregovori sa drugim investitorima te kako investicije kompanija ASTA i Longwood predstavljaju samo uvod u dalju ekspanziju investicija u cazinskoj poslovnoj zoni, saopćili su iz Općine Cazin.

Izvor
Klix.ba

Vezane vijesti: