Dan bijelih traka i ove godine obilježen u Velikoj Kladuši

U organizaciji BZK Preporod i ove godine je u Velikoj Kladuši obilježen Dan bijelih traka. Okupljanje građana je organizirano u parku kod Kladuške naušnice a prisutnima su se obratili imam Gradske džamije Edin ef. Mehić i predsjednik Preporoda Sakib Selimović. Nekoliko ilahija izveli su velikokladuški horovi “El-Verdu” i “Bedr”. Nakon toga održana je šetnja na spomen žrtve Prijedora do Gradske džamije gdje su prisutni proučili fatihu na šehidskom spomen obilježju.

Svi prisutni nosili su bijele trake kao kao sjećanje na 3.176 Prijedorčana koji su poginuli ili nestali u proteklom ratu, sa porukom da se ovo nikad i nikome više ne ponovi.
Dan bijelih traka obilježava se svake godine kao sjećanje na ubijene Prijedorčane tokom proteklog rata. Podsjetimo da su 31. maja 1992. godine, srpske vlasti putem Radio Prijedora naredila da cjelokupno nesrpsko stanovništvo okači na svoje kuće bijele čaršafe, a da na ruke vežu bijele trake. Na ovaj dan je osnovan i logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

Vezane vijesti: