Danas je Međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije

Međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije proglasili su Ujedinjeni narodi svojom odlukom 1983. godine zbog velikog broja nevinih dječjih žrtava u Libanonu i Palestini.
Obilježavanjem ovog dana 04. juna želi se podsjetiti ljude širom svijeta kako mnoga djeca pate zbog različitih oblika zlostavljanja. Njime se također naglašava važnost zaštite prava djece i međunarodne borbe protiv nasilja nad djecom.

S obzirom na ratno stanje između Palestine i Izraela, najveći broj žrtava su upravo djeca.
Sama ta situacija rezultira velikim brojem nedužne djece žrtava agresije kao i prilivom migranata na Balkan. Za razliku od života na Bliskom istoku, situacija na Balkanu biva drugačija.

Nažalost, različiti oblici nasilja nad djecom su prisutni, ali se pokušavaju spriječiti na brojne načine. Pojedine žrtve bivaju spašene, ali također postoje oni čije se borbe još uvijek ne znaju. Najveći problem predstavlja upravo taj strah da se progovori o tim borbama. Da bi se ti problemi spriječili, radi se na mnogim projektima, radionicama i istraživanjima, ali još uvijek nedovoljno da bi nasiljeprestalo.Ne smijemo zaboraviti da je nasilje prisutno svugdje-kod kuće,u školi, na ulici.

Ono ne nanosi štetu samo djeci, ono uništava društvo i ima negativan utjecaj na dobrobit zajednice.Istina, jako je teško  zaustaviti nasilje, ali zajedničkim snagama možemo pomoći toj nedužnoj djeci, a samim time osigurati sigurniju budućnost narednim generacijama Bosne i Hercegovine.

Na tu temu smo razgovarali sa velikokladuškim učenicima gdje ističu veliko sažaljenje prema stanju na bliskom istoku, a o stanju u Bosni i Hercegovini po tom pitanju ističu da je nasilje u velikoj mjeri prisutno, ali se nedovoljno radi na toj temi.

Mladi nisu toliko jaki da bi sami riješili taj problem, to je zajednički problem  i trebamo se skupa boriti protiv njega. Najviše što mladi mogu je da ukažu na nasilje nekom ko je nadležan za rješavanje tog problema, a najgore što mogu uraditi je da šute na tu temu.– govori nam Ilda Ćehić, predsjednica Vijeća učenika II srednje škole u Velikoj Kladuši.

Djecu su naše blago i ne trebamo dopustiti da budu bilo kakva žrtva, a posebno ne žrtva nasilja.Zaista je pohvalno što učenici dosta rade na toj temi i što imaju potrebu da iznesu svoje stavove i mišljenja. Posebno  su osjetljivi na temu Bliskog istoka koja ih je zapravo najviše motivirala da ne odustaju od tog problema.

Pedagogica  Druge srednje škole u Velikoj Kladuši, Nafka Draganović, govori da  to nije samo problem o kojem se treba govoriti u školi. ”To je problem kojeg trebamo pomenuti roditeljima, udruženjima, institucijama kako bismo kroz razne manifestacije i druženja došli do zajedničkog rješenja”, kaže Nafka.
 Jedno je sigurno, žrtve su tu. Možda neka od žrtava čeka samo našu ruku da se usudi progovoriti. Mi se možemo boriti protiv tog problema, ali ne možemo sami. Dakle, ključ ovog problema je da se držimo zajedno. Djeca su ukras svijeta i nipošto ne bi trebala biti zlostavljana. Njihov nevini osmijeh ne zaslužuje ni modricu, ni batine, ni metak, ni suze. Oni su tu da nas vrate u onu sretnu mladost i da nas podsjete šta smo to bili prije nekoliko desetljeća.  Ne budimo od onih koji šute kada vide nasilje, budimo od onih koji će viknuti na sav glas: “ Stop nasilju”

Svijet ostaje na nama, budimo dio bar jedne divne promjene u ovoj državi.

“Sila je oružje slabih, nenasilje je oružje jakih. “

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Priča rađena u sklopu projekta Škola novinarstva III generacija, priču pripremila i snimila Samra Hušidić.

Vezane vijesti: