Delegacije položile cvijeće povodom Dana nezavisnosti

Danas je na spomen obilježju u haremu Gradske džamije u Velikoj Kladuši, položeno cvijeće, povodom Dana nezavisnosti BiH. Prvo su cvijeće položili članovi Općinske organizacije Narodnog evropskog saveza, zajedno sa  premijerom USK Mustafom Ružnićem te sa porodicama poginulih boraca, dobitnika Zlatnih ljiljana. Tom prilikom prisutnima se obratio predsjednik Općinske organizacije NES-a Fuad Sulejmanagić, koji je prilikom obraćanja  naglasio važnost obilježavanja ovog datuma za sve generacije  Bosanaca i Hercegovaca. Nakon polaganja cvijeća, proučena je dova, a okupljeni su nakon obilježavanja, nastavili druženje u obližnjem restoranu.

Ubrzo nakon ovoga u organizaciji BZK Preporod  na istom mjestu položeno je cvijeće i proučena dova, a prisutnima su se obratili kapetan ARBIH Sead Delić i glavni imam MIZ-a Ismet Mustedanagić.
Ovom prilikom održan je prigodan govor kao podsjećanje na dan kada je država Bosna i Hercegovina stekla nezavisnost. Nakon podne namaza, okupljeni su posjetili i mezar nedavno preminulog komandanta Nijaza -Nije Miljkovića gdje su položili cvijeće. Na današnji dan prije 29 godina, tačnije 29. februara i 1. marta 1992 godine održan je referendum o nezavisnosti BiH. Na referendumu se 63,6% građana BiH izjasnilo  za nezavisnost države, a 1. mart se od tada slavi kao Dan nezavisnosti. Povodom dana nezavisnosti u cijeloj državi održat će se brojne svečanosti kao sjećanje na ovaj, jedan od najznačajnijih datuma u historiji države.

Trend radio

Vezane vijesti: