Detaljna informacija FUP-a povodom današnjih hapšenja u Velikoj Kladuši

Policijski službenici Federalne uprave policije su danas, 18.06.2020. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskg kantona i angažman Specijalne policijske jedinice FUP-e, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Mreža“ u cilju dokumentovanja lica koja se sumnjiče za izvršenje više koruptivnih krivičnih djela i to “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383., „Povreda ravnopravnosti u vršenju privrednih djelatnosti“ iz člana 241., „Nesavjesno privredno poslovanje“ iz člana 242., „Sklapanje štetnog ugovora“ iz člana 252., „Stvaranje monopolističkog položaja na tržištu“ iz člana 253. i „Nesavjestan rad u službi“ iz člana 387. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Kantonalnog suda u Bihaću, vrše se pretresi službenih prostorija Općine Velika Kladuša i to Kabineta načelnika koji koristi osumnjičeni F.A., Službe za finansije, Personalne službe prostorija – projektnog biroa S.E.N.N.S.A. d.o.o. Velika Kladuša u kojem rade osumnjičeni G.F. i G.H., te kuće vlasništvo osumnjičenih S.S. i S.S., zatim službenih prostorija – udruženja „Nezaposlenih dioničara Velika Kladuša“ i općinske Kladuške zadruge Velika Kladuša. Prilikom pretresa pronađena je i oduzeti obimna dokumentacija koja će biti korištena kao dokaz u krivičnm postupku, a koja je tražena naredbom Suda. Vezano za navedeno tokom današnjih aktivnosti do sada je lišeno slobode šest lica inicijala F.A., S.S., S.K., S.S., F.G.. i H.G., koji se sumnjiče da su neposredno djelovali kroz općinske strukture, te indirektno djelovali preko javnih preduzeća Općine Velika Kladuša, kao i indirektno i direktno kroz privatno preduzeće S.E.N.S.S.A. d.o.o. Velika Kladuša, u cilju sticanja protupravne imovinske koriste kako za sebe tako i druge.

Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Bihaću, te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog Kantona. Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

 FEDERALNA UPRAVA

Vezane vijesti: