MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Dina Cake: Tortalno slatko

Prema mnogim istraživanjima koja su odrađena u zadnjih nekoliko godina, a vezana su za slatko i slastice, zaključak je da svaki put kada pojedemo nešto slatko bivamo preplavljeni sa srećom. Za sve su krivi hormoni i to dopamin i serotonin. Nakon što pojedete nešto slatko osjećate se super, zato je svako doba dana, pravo vrijeme za slatkiš.

Pravi majstor u izradi slastica je Dijana Ćerimović Kesedžić iz Velike Kladuše, koja izvjesno vrijeme pravi kolače i slastice na radost svojih kupaca. Svojoj kućnoj radinosti dala je naziv Dina Cake.

Za svoje slastice Dina nam je rekla da su posebne, jer svaku od njih pravi na poseban način. Dina je završila školu za kuhara, a sa izradom slastica počela je prvo u porodici.

 
 ”Želja za slastičarstvom se javila prije dosta godina, ali sam tada  torte i kolače radila samo za porodicu. Kada sam počela svojim slasticama bogatiti bajramsku sofru proširio se  i krug ljudi koji su te iste slastice kušali. Tako su počeli pozitivni komentari i prijedlozi da se počnem baviti i prodajom, a onaj ko je presudio takvoj odluci bio je moj muž, te sam na njegov nagovor i krenula u biznis”, kaže nam vesela Dina.


Ona je jedna od onih ljudi koji uživaju u onom što rade, a njeni proizvodi i zadovoljstvo ljudi sa kojima radi, to ustvari i pokazuju. Kaže nam da nema neki poseban kolač ili slasticu koju izdvaja kao omiljenu jer uvijek voli da ponudi nešto novo i drugačije. Za inspiraciju koristi sve oko sebe; ljude, priče, slike, prirodu, ljubav i godišnja doba, a pošto je trenutno jesen, trudi se da i jesenje produkte isto uvrsti u listu namirnica za slatko. Kupci se, kako kaže, brzo zasite istih proizvoda, zato je jako važno raditi na tome da uvijek možete pružiti nešto novo od okusa do izgleda.

”Koliko god bilo ukusno ono što napravimo jednako je važno da je i dekoracija na nivou. Naprimjer, kada  pogledam fotografije naših torti znam njihovu priču i pozadinu toga kako su nastale, a i veliki je užitak  kroz fotografije pratiti naš napredak”, ističe Dina
Ono čime se Dina najviše razlikuje od ostalih slastičara je da u svojim slasticama ne koristi šlag, margarin niti fondan, što je kod većine slastičara neizostavan dio.

Na samom početku bavljenja ovim poslom, kako kaže Dina, bilo je dosta manje ambicija nego danas, ali je zato tada bilo više stresa. ”Strah da li ćemo opravdati povjerenje kupaca, da li smo dovoljno dobri da se bavimo tim poslom, hoće li narudžba biti u dogovorenom roku, razna neka pitanja, ali sada je sve lakše jer smo shvatili da se odlično slažemo sa našim kupcima i da nam uvijek čestitaju na uspjehu i stvarima koje im ponudimo”. 
Ali da je sve bilo savršeno uvijek, nije naravno. Dina nam je ispričala jednu anegdotu  vezanu za kupca

”Prije nekoliko mjeseci dobili smo jednu brzinsku narudžbu.Trebalo je napraviti tortu od čokolade i kokosa. Muž je zaprimio narudžbu i u manjku vremena i zbog obaveza nije mi stigao sve prenijeti. Napravila sam tortu u koju sam na svoju ruku dodala aromu lješnjaka.
Inače, imamo običaj da dio kreme ostavimo za degustaciju. Na  dva sata prije isporuke i kad je torta već bila gotova i dekorisana, ponosno donesem mužu kremu da degustira.
U trenutku kad sam očekivala oduševljenje novim spojem ukusa, muž me panično pitao:
“Jel’ ovdje ima ljesnjaka?”
Nakon potvrdnog odgovora povela je histerija: “Pa žena je alergična na lješnjak!”
Galami muž, plačem ja. Nikad brže nisam, napravila  novu tortu, a ako se tada nismo rastali i ugasili Dina Cake nećemo nikad”, priča nam Dina kroz smijeh.

Bilo je tu kaže i ispadanja torti, ali i dosta smijeha na sve to kada prođe, ali i emotivnih trenutaka kada sa tortama i slasticama pokucaju na vrata stranaca i uljepšaju im dan.
Kako svako ima neki san, tako i ovaj bračni par, a to je da jednog dana otvore svoju slastičarnu i to ne bilo kakvu, već u nekom seoskom vintage stilu i da to bude mjesto gdje će se ljudi rado vraćati i gdje će se svi sa osmijehom sretati. Slogan su već odabrali, a on glasi ”tortalno slatko”.


Mi se vraćamo na ono sa početka, a to je da će osmijeha sigurno biti, jer je riječ o slatkišima, ukusnim, slasnim, tortama, mafinima, čokoplatama i ostalim proizvodima.
A nakon ovako slatkog članka, počastite se i vi sa nečim slatkim dragi naši čitatelji, jer uvijek je pravo vrijeme za nešto slatko.

https://www.facebook.com/TortalnoSlatko


Nejra Mustedanagić Ljubijankić

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa