DNZ saopćenjem reagirao na ne objavljivanje odluka OV u Službenom glasniku

Radi istinitog i objektivnog informisanja a povodom saopćenja ovlaštenika načelnika na zvaničnoj web stranici općine, DNZ BiH-Krajiška stanka izdaje slijedeće saopćenje:

Naime na današnjem Kolegiju općinskog vijeća ovlaštenici (njih dvoje od troje), su još jednom zamoljeni da odluke koje je usvojilo Općinsko vijeće čim prije objave u Službenom glasniku, kako bi iste postale operativne i mogle se provoditi. Isto tako im je ukazano na to da još uvijek je na snazi nezakonita naredba načelnika, kojom zabranjuje saradnju službenika s Općinskim vijećem i da se ista što prije stavi van snage.

Zaboravljaju ti isti ovlaštenici Ervin Abdić, Omeragić Arijana i Šahinović Jasmin da su isti oni blokirali rad Vijeća od mjeseca marta pa do sredine augusta jer su poštovali naredbu, da bi danas bila izrečena izjava da su njima važniji propisi od bilo kakve naredbe. Postavlja se pitanje da li se njima bira kad će se pozivati na naredbu a kad na propise.

Zaboravljaju napomenuti da su oni isti ti zbog kojih nije se pridržavalo Programa rada Općinskog vijeća za 2020. godinu, koje je Vijeće jednoglasno usvojilo.

Današnji materijali, posebno vezano za puteve je bio pokušaj da se potrošena sredstva pokušaju opravdati kroz odluku Vijeća, jer su ne selektivno, bez javnih otvorenih postupaka i bez kriterija trošilo novac. Neki putevi su u potpunosti zapostavljeni, pa čak ih ni nema na spisku.

Da su htjeli raditi u skladu sa zakonom ovu ovakvu odluku bi donijeli na početku 2020. godine, a ne na samom kraju  u momentu kad je to predmet istrage.

Pozivamo ovlaštenike da pod hitno objave sve odluke Općinskog vijeća u Službenom glasniku, kako bi se rad Vijeća odblokirao i nastavilo se s’ radom. To što nemate većinu ne znači da Vijeće ne treba donositi odluke. 

Predjsednik Kluba vijećnika: Dinko Ljubijankić

Vezane vijesti: