Ekskluzivni intervju sa premijerom USK Mustafom Ružnićem

U ekskluzivnom razgovoru za Trend radio premijer USK Mustafa Ružnić dotakao se nedavne situacije u Skupštini kantona kada su poslanici sa 16 glasova za, usvojili Budžet za ovu godinu i na taj način, kako je istakao, pokazali jednu političku zrelost kada je u pitanju najvažniji financijski dokument neophodan za normalno funkcionisanje kantona.

 “Često se kod određenih pojedinaca i političkih stranaka, govorilo o tome da Vlada nema većinu za izglasavanje budžeta, to je na posljednjoj sjednici demantirano. U skupštini trenutno postoji stabilna većina od 16 poslanika, plus jedan poslanik koji se nalazi trenutno na bolničkom liječenju”, istakao je Ružnić.

Na pitanje novinara koji su problemi pratili Vladu u protekle dvije i pol godine, Ružnić je istakao da je to u svakom slučaju migrantska kriza koja je prisutna od samog formiranja ove vlade. Istakao je da USK i dalje nosi najveći teret migrantske krize u BIH, a da je rješenje zatvaranje istočnih granica BIH i bez toga će ovaj problem biti veoma teško riješiti.

“Mi smo prije nekoliko mjeseci uspjeli zatvoriti privremeni migrantski kamp Bira u Bihaću, a u skorijem vremenu kao što sam obećao to isto planiramo uraditi i sa privremenim kampom Miral u Velikoj Kladuši. U našim namjerama malo nas je usporila epidemiološka situacija u samom kampu ali to ne znači da smo odustali. Model zatvaranja biće isti kao i kod Bire, a i državim vlastima smo rekli da na području USK može ubuduće boraviti do 2.500 migranata, tj. oko 1 % od ukupnog broja stanovnika kantona”, rekao je premijer.

Na pitanje kako gleda na percepciju građana Velike Kladuše da je ova općina na neki način zapostavljena od strane kantonalne vlasti, Ružnić je istakao da je činjenica da kantonalna vlada nema saradnju sa izvršnom općinskom vlasti ali da se to ne smije odraziti na same projekte koje treba Velika Kladuša da dobije, kao i ostali gradovi i općine na kantonu. Istakao je da Velika Kladuša ima izuzetan poduzetnički potencijal, da postoje firme koje izuzetno dobro rade, izvozno su orjentirane i zapošljavaju veliki broj radnika u realnom sektoru.

“Ono što mene brine jeste da imamo nekoliko projekata u Velikoj Kladuši za koje smo odobrili novčana sredstva, međutim ona nisu još utrošena a Vlada je sredstva prebacila na općinski budžet. Pomalo je neshvatljivo da općina ne raspisuje tendere za projekte u kojima bi se trebala utrošiti ta sredstva, najvećim dijelom radi se o projektima infrastrukture”, ističe prvi čovjek USK-a.

Na samom kraju Ružnić je istakao i neophodnost jedinstvenijeg nastupa poslanika iz Krajine u državnim i federalnim institucijama jer je to, kako je istakao, jedini način da se višim organima predstavničke i izvršne vlasti ukaže na potrebe ovog dijela BIH.

Mersad Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti: