Genesis projekt nastavio obuku predstavnika stručnih službi osnovnih škola s područja USK-a

Predstavnici stručnih službi  osnovnih škola s područja USK, tokom treninga održanih u Bihaću i Sanskom Mostu  savladali su  tehnike bitne za uočavanje problema u ponašanju djece u srednjem ili visokom riziku od neprihvatljivih oblika ponašanja ili riziku da postane žrtva nasilja nad ili među djecom.

Dvodnevni trening održan je u Bihaću, a znanje potrebno za provedbu Programa sekundarne  prevencije steklo je 37 predstavnika stručnih službi iz 33 osnovne škole, dok je treningu u Sanskom Mostu prisustvovalo 10 učesnika iz 10 škola.

Trening je održan pod stručnim vodstvom doktora psiholoških nauka, prof. dr. Ivane Zečević, s Filozofskog i Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, i prof. dr. Slavice Tutnjević, s Filozofskom fakultetu Univerziteta u  Banjoj Luci. 

Kompletan trening bio je posvećen psihoedukaciji koja je usmjerena na razumijevanje različitih izvora depresivnosti, razlikama između tuge i depresivnosti, te uobičajenim negativnim mislima koje održavaju depresivnost.  Obrađene su raznovrsne tehnike za iniciranje rada s depresivnošću te tehnike za razotkrivanje i razradu uobičajenih negativnih misli koje onemogućuju dijete da izađe iz kruga depresivnih misli i ponašanja.

Program sekundarne prevencije u školama Unsko-sanskog kantona uz saglasnost Kantonalnog ministarstva obrazovanja,  realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“,  kao tehnički partner UNICEF -a Bosne i Hercegovine, a projekat se realizuje po pokroviteljstvom Švedske vlade. 

Vezane vijesti: