Godišnjica formiranja 5. Korpusa

Peti korpus bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji R BiH, a odlukom Predsjedništva BiH formiran je 21. oktobra 1992. godine, na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, odnosno Cazinske krajine.

Komanda Korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je skoro kompletnu Krajinu. Tog vremena, prisjetili su se danas nekadašnji borci i brojne delegacije u Cazinu polaganjem cvijeća na spomen obilježju.

Tokom cijelog rata, korpus je djelovao u vrlo teškim uslovima, u potpunom okruženju, suprotstavljajući se dvostrukom, a u jednom periodu i trostruko brojnijem neprijatelju. Na herojsku borbu boraca “Sile nebeske” uspomene su evocirali i Sanjani.  

Uspomene na ove teške dane, ali i herojske pobjede evocirane su i u Bosanskoj Krupi.

Na Centralno šehidsko spomen-obilježje poginulim borcima i starješinama 511. slavne, uz učenje Fatihe, cvijeće su položili predstavnici Općine Bosanska Krupa, Općinskog vijeća, općinskog Odjeljenja boračko-invalidske zaštite, te boračkih udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata.
Ove godine, 28. godišnjica formiranja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine dočekuje se u specifičnim uslovima.

Unatoč trenutnoj epidemiološkoj situaciji i mjerama zaštite, ovih dana počast i poštovanje odat će se svim borcima, zahvaljujući kojima danas imamo slobodnu državu.

Istina, ona je daleko od onog za šta se borilo u periodu od 1992. do 1995. godine.

Preživjeli borci, većinom žive u teškim uslovima i uz minimalnu podršku. Ali, najmanje su razočarani i još uvijek itekako ponosni na sve što su zajednički uradili, uz vjerovanja da bolje vrijeme ipak dolazi.

Izvor:RTVUSK

Vezane vijesti: