Gužve na Izačiću zbog odluke Hrvatske o zabrani za teške kamione na pet GP-a

Nakon što je Republika Hrvatska zabranila promet za teretna vozila teža od 7,5 tona na graničnim prijelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji, kilometarske kolone su na ostalim graničnim prijelazima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Situacija je najteža u Unsko-sanskom kantonu, na Graničnom prijelazu Izačić, javlja Anadolija.

Zbog novog režima, vozači putuju znatno duže, na graničnim prijelazima čekaju i po 15 sati.

Za to čekanje ne mogu biti plaćeni, jer većina njih plaćena je po pređenom kilometru. Privrednici kažu da je prijevoz robe skuplji i traje duže, a kod određene vrste roba u pitanje može doći i kvaliteta.

Ukoliko odluka susjedne države ostane na snazi, do kraja godine mnoge firme mogle bi bilježiti gubitke u stotinama hiljada ili miliona maraka, a autoprevoznici ističu da je ovo udar na njihovu egzistenciju i najavljuju prosvjede i blokadu graničnih prijelaza.

Preko GP Maljevac bilo je znatno jednostavnije. Sad prave komplikacije država ne reaguje, mi, privrednici, snosimo troškove, patimo se kao neki zarobljenici. Gubitke imaju i vozači i firme, a ne znam zbog čega“, kazao je Mahmut Kapić, privrednik i vozač iz Cazina.

Čekanje po nekoliko sati

Vozači na GP Izačić, zbog velike gužve, čekaju i po nekoliko sati. To izaziva nervozu i nezadovoljstvo, jer gube dragocjeno vrijeme i kasne s isporukama.

„Došao sam sinoć u osam sati ovdje, morao sam parkirati i čekati, i već čekam četiri i pol sata od krivine doovde. Prije sam u komadu za 12 sati stizao u Italiju, a danas neću stići ni rascariniti robu“, kazao je Emin Hebibović, vozač iz Ribnika.

Sličnog razmišljanja su bili i ostali vozači koje je ekipa AA zatekla u redu na GP Izačić.

Ovo je robija i za vozače i za firme. Ostaješ ovdje cijeli dan i nećeš predati robu i sutra ćeš izgubiti cijeli dan, radiš kao vozač, plaćen si po kilometru, gdje si danas – nigdje, spavaš u kamionu, ubijaš se, za što – za ništa“, kazao je Fikret Mujadžić, vozač iz Cazina.

Vlada Unsko-sanskog kantona i Vanjskotrgovinska komora BiH su Vijeću ministara BiH i drugim nadležnim institucijama uputile inicijativu za hitno reagovanje na ovu odluku Hrvatske.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercergovine, najavila je da će sa predstavnicima Hrvatske pokrenuti razgovore o ovom pitanju i da će pomoći bh. privrednicima.

Izvor: N1

Vezane vijesti: