Izrevoltiran ne dobijanjem odgovara od načelnika, vijećnik uputio pitanje meteorologu

Današnja sjednica velikokladuškog vijeća definitivno je pokazala da je vrlo upitno postojili li većina koja podržava rad aktuelnog načelnika. Da neke stvari ne štimaju moglo se naslutiti u vijećnićkom pitanju Amira Ćufurovića, koj je na samom početku uputio pitanje Općinskom načelniku a tiče se situacije u JKP VIK. Ćufurović je pitao zbog čega je načelnik po hitnom postupku imenovao privremeni Nadzorni odbor, koji je jučer imenovao i VD direktora za kojeg se zna da nije uposlenik preduzeća, a da se nije išlo u redovnu proceduru izbora Skupštine preduzeća. Potrebno je reći da je Ćufurović do sada podržavao Laburiste u svim bitnijim odlukama koje su bile na Vijeću.

Apsurdnosti situacije u vijeću i nedolazak načelnika na sjednice, prezentirao vijećnik Dinko Ljubijankić koji je izrevoltiran ne dobijanjem odgovora na postavljena pitanja, na sjednici posprdno postavio pitanja poznatom meteorologu Nedimu Sladiću, kojeg je pitao kad će se ustabiliti vrijeme u BIH, kao i pitanje treneru Barcelone Kumanu, kojeg je pitao zbog čega Pjanić vrlo malo igra u posljednje vrijeme u španskom prvoligašu. Bojimo se da ni ovaj duhoviti pokušaj na ukazivanje problema vijećnika, kao i brojne kritike na nerad neće se puno dotaći ni načelnika, a ni Laburističku stranku koja sa 12 vijećnika suvereno upravlja općinom.

Ono što treba istaći jeste da su vijećnici bili vrlo aktivni u postavljanju pitanja i inicijativa. Tako je bilo pitanja šta je sa stanovima koji su u vlasništvu općine (Zlatko Pajazetović), inicijativa od strane vijećnika-direktora Đogića prema Vijeću ministara za otvaranje još dva granična prijelaza na području općine, pitanje kada će se krenuti sa realizacijom projekata putne infrastrukture za koje su obezbjeđena sredstva ( Aladin Ćerimović), kada će se raspisati javni poziv za projekte Udruženja građana (Amir Purić). Vijećnik Asim Veladžić je pitao načelnika koliko je sredstava do sada utrošeno i izgradnju Centra za kulturu i koji je rok za završetak radova. Vij su se dotakli i rada mnogobrojnih savjetnika, za koje su rekli da se neki ne pridržavaju ni radnog vremena, iako su za svoj nerad debelo plaćeni.

Da se u trenutnoj većini dešavaju određeni potresi, vidljivo je i iz toga da Laburisti nisu glasali za Program rada vijeća na čelu kojeg se nalazi Admil Mulalić, kojeg su predložili za predsjedavajućeg i koji je zajedno sa Ćufurovićem do sada podržavao sve njihove odluke. Istovremeno za Odluku o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca, glasali su samo vijećnici Laburističke stranke.

Ono što je evidentno da u samom organu uprave, vrlo malo toga funkcioniše kako treba. Najgore od svega ovoga je što opet najviše trpe građani koji ne mogu završiti svoje obaveze zbog ovakve situacije, a najviše u dijelu urbanističo-građevinske dokumentacije koja je na čekanju već godinu dana.

U svemu ovome načelnik gotovo nikako ne boravi u zgradi općine, već po svjedočenju očevidaca, ponekad dolazi u prostorije Laburističke stranke koja se nalazi u Drmaljevu ( tkz. “medara”), a tu se često i vidi službeno auto općine koje ga vozi.

Hoće li se ova klimava većina, zbog osobnih interesa i političke trgovine održavati i u narednom periodu, ostaje nam da pratimo.

Mersad Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti: