Još nema dogovora oko većine u kladuškom Vijeću

Prije nekoliko dana bila je vrlo izvjesno da će šest političkih subjekata (16 vijećnika) činiti većinu u Općinskom vijeću Velike Kladuše. Posljednji u nizu sastanaka stranaka (SDA, SDP/KSPP, DNZ, NIP, NS i A-SDA) održan je u subotu 26. decembra, a na njemu su se trebali usaglasiti i potpisati principi daljeg djelovanja kao i detalji konstituirajuće sjednice. Kako smo dobili informacije predstavnici stranaka se nisu uspjeli usaglasiti oko Aneksa na principe djelovanja, tako da ovaj dokument nije ni potpisan. Ono što su učesnici sastanka dogovorili jeste da će se poslije Nove godine održati još jedan sastanak, na kojem će se pokušati približiti stavovi vezani za buduće djelovanje u Vijeću.

Kad je u pitanju samo Vijeće opcije su da Laburistička stranka uspije dogovoriti podršku još tri vijećnika čime bi imali većinu, druga opcija je da se šest stranaka uspije dogovoriti čime bi imali većinu od 16 vijećnika, a mogla bi se desiti i situacija da odnos snaga bude neriješen i da se ponovo desi “pat” pozicija, koja je bila prisutna skoro dvije godine u prošlom sazivu. Ako bi se desila ova posljednja situacija, to bi ponovo omogućilo načelniku da pored izvršne preuzme i ovlasti Općinskog vijeća.

Većina vijećnika je ovih dana preuzela certifikate, a konstituirajuća sjednica trebala bi se održati najkasnije do 15. januara 2021. kada je i krajnji i zakonski rok.

Mersad Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti: