Još nije poznato prema kojem modelu će se odvijati nastava u USK-u

Školska 2021/22.  u Unsko-sanskom kantonu  počinje  u ponedjeljak, 6. septembra. Još se ne zna prema kojem će se modelu nastava odvijati, ali u Ministarstvu obrazovanja kažu, mi smo spremni za svaku opciju, ali konačnu riječ dat će Krizni štab.

Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona planira i priprema se za svakodnevno i redovno odvijanje nastave uz trajanje časa od 45 minuta.     

“Iz  razloga  sto  su  određeni  pokazatelji  da odgojno-obrazovni  proces  u Unsko-sanskom kantonu ovim kombinovanim  metodom  trpi. Shodno  tome naša intencija je da obzirom na odgojno-obrazovni proces da kreće redovnim putem  uz  svakodnevno praćenje epidemiološke situacije”, naveo je Almin Hopovac, ministar obrazovanja USK.

A već desetak  dana  u  školama se intenzivno radi  da bi  školarce dočekali spremni, bez obzira na to kako će se nastava odvijati.  

“Danas su se i  nastavnici radili na radnim mjestima, a pomoćno  osoblje i direktor već deset dana i aktivno radimo na pripremi. S obzirom da OŠ Harmani II već petu  godinu bilježi odličan upis prvačića u centralnoj  školi smo upisali 98 učenika i nemamo nikakav program posebni, spremni smo za redovnu nastavu”, rekao je Amir Fajić, direktor OŠ “Harmani II”. 

Zbog  iseljavanja  stanovništva svake se godine bilježi manji broj upisanih  učenika. U  odnosu na 2019. godinu  ove je godine upisano manje  gotovo 1700 učenika. 

“Osjeti se, normalno da se osjeti i  kod  nas imamo povećan  broj  odlazaka, pogotovo nakon što se smirila pandemija. Odlaze čitave porodice. U  prosjeku 15 učenika godišnje u našoj  školi”, dodaje Fajić.

Situacija je još teža u  manjim  naseljima i  područnim školama što se svakako odražava  na potrebu  za nastavnim kadrom. Već godinama  na listama nastavničkog tehnološkog viška je stotine nastavnika, među kojima  su najbrojniji  nastavnici razredne nastave.  

“Nastavnici razredne nastave će proći obuku kroz CRIP i organizaciji  Pedagoškog zavoda i Ministarstva i steći certtirkate da mogu obavljati  poslove asistenta u nastavi, da rade sa djecom sa posebnim potrebama i mi ćemo to ove godine prilično amortizovati”, istakao je Almin Hopovac, ministar obrazovanja USK. 

U  toku  je procedura  nabavke besplatnih udžbenika za učenike nižih razreda osnovnih škola za šta je Vlada USK-a izdvojila 345.000 KM.  

“Ministarstvo osiguralo sredstva za nabavku  besplatnih  udžbenika  za učenike od prvog do četvrtog razreda. Javna nabavka je u  toku  i privodi se kraju i nadam se da ćemo  završiti da sa početkom  nastave udžbenici budu na stolu”, dodao je Hopovac.

Federalno ministarstvo  obrazovanja osiguralo je besplatne udžbenike za učenike šestih razreda iz  socijalno  ugroženih porodica.  

Izvor: ftv

Vezane vijesti: