Jučer istekao zvanični rok za konstituisanje novih saziva vijeća u lokalnim samoupravama: U USK šest od osam

Nakon što je CIK BIH 15. decembra potvrdio rezultate novembarskih izbora, jučer je istekao rok od mjesec dana u kojem su trebali biti formirana gradska i općinska vijeća.

Nakon što su stranke na osnovu postignutih rezultata pregovarale i definirale svoje trenutne pozicije, dogovor je postignut u 6 od 8 općina. Među posljednjim lokalnim samoupravama u kojima je formirano novo vijeće su Ključ te Bihać koji je novi saziv vijeća potvrdio jučer. 
Na prostoru našeg kantona posao oko konstituisanja novih saziva vijeća trebaju završiti u Bosanskoj Krupi i Velikoj Kladuši gdje je očito proces zapeo na samom početku.

Podsjećamo, konstituirajuća sjednica OV u Velikoj Kladuši održana je u četvrtak kada je 27 od 28 vijećnika dalo svečanu zakletvu da će povjerenu dužnost obavljati savjesno i odgovorno u skladu sa Ustavom i zakonom BiH, FBiH, USK i Statuta Općine Velika Kladuša.
Dnevni red sadržavao je 6 tačaka koje su podrazumjevale Razmatranje i usvajanje Prijedloga Odluke o izboru Komisije za izbor i imenovanje, Razmatranje i usvajanje Prijedloga Odluke o izboru Komisije za rukovođenje tajnim glasanjem, Razmatranje i usvajanje Prijedloga Rješenja o razrješenju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša , Razmatranje i usvajanje Prijedloga Rješenja o razrješenju zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša, Razmatranje i usvajanje Prijedloga Rješenja o izboru predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša i Razmatranje i usvajanje Prijedloga Rješenja o izboru zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša.
 Originalni Dnevni red podržalo je 12 vijećnika, dok je 15 bilo suzdržanih (LS, NiP, DNZ Krajiška stranka), samim time nije zadovoljena većina ( 15 glasova), kako bi Dnevni red bio usvojen i sjednica je prekinuta, a sjednicu je obilježilo i prepucavanje među vijećnicima.
U narednom periodu čeka se novi termin konstituirajuće sjednice Vijeća.


Izvor:RTVUSK/Trend radio

Vezane vijesti: