Kantonalna bolnica u Bihaću suočava se s nedostatkom medicinskog kadra

Ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona Muris Halkić i direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” Hajrudin Havić potvrdili su kako se bihaćka bolnica u vrijeme pandemije koronavirusa suočava i sa nedostatkom educiranog medicinskog kadra.

“Pomalo nam je već kritična situacija, s obzirom da nedostaje srednjeg medicinskog kadra educiranog da radi u COVID ambulantama, kao i anesteziologa, pa su postojeći prinuđeni raditi na više mjesta. Pokušat ćemo nešto učiniti po tom pitanju, jer je to u vrijeme početka četvrtog zaraznog vala zaista zabrinjavajuće”, rekao je kantonalni ministar Halkić.

Direktor bolnice Hajrudin Havić upozorio je i na povećan broj hospitaliziranih pacijenata zaraženih koronavirusom.

“Već imamo 11 pacijenata na COVID odjelu 1, ali i sedam osoba na intenzivnoj njezi. Svi slučajevi su izuzetno teški, tako da će ovaj četvrti zarazni val, čini mi se, biti izuzetno zahtjevan i za struku”, kazao je Havić.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja USK najavili su neophodnu finansijsku pomoć, odnosno rebalans finansijskog plana kojim će pokušati osigurati dodatna sredstva za liječenje COVID – pacijenata, kao i određeni iznos novca za sanaciju nagomilanih dugova Kantonalne bolnice u Bihaću, što je potvrdio i direktor Zavoda Almir Lipovača.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: