Kolegij najavio tematsku sjednicu OV

Danas je u kabinetu predsjedavajućeg OV Općine Velika Kladuša Fikreta Bašića, održana sjednica Kolegija vijeća. Prva tačka dnevnog reda i osnov sazivanja Kolegija je rješavanje nastale situacije po pitanju migrantske krize na području Općine.
Predsjedavajući OV pozdravio je prisutne među kojima su pored članova Kolegija bili članovi Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona , predstavnik Službe za civilnu zaštitu i predstavnik policije Jasmin Aldžić. Kako su svi jednoglasno prihvatili tačku dnevnog reda, nastavljeno je raspravom o trenutnoj migrantskoj situaciji.
Nakon iznošenja stavova svih prisutnih donesen je zaključak da su svi protiv otvaranja novog kampa za migrante jer bi to donijelo novi val problema, te da se drže zaključka koji su donijeli 2018. na sjednici OV, a odnosi se na ravnomjerno raspoređivanje migrantske populacije i krize na cijeli Kanton. Kako su naveli svjesni su da je situacija sa migrantima eskalirala i da trenutna situacija ne sluti na dobro ukoliko nastavi rasti nezadovoljstvo građana.
Građani su već nekoliko dana na ulicama i određenim punktovima, te zaustavljaju saobraćaj i autobuse koji su potencijalni prevoznici migranata, a kako su se složili članovi Kolegija, apsolutno je razumljivo nezadovoljstvo i bijes građana, ali ukoliko dođe do nasilja (što je moguće ukoliko ovakva situacija potraje), svi će morati odgovarati za učinjeno.
Situacija nije nimalo lagodna ni za građane niti za članove Kolegija jer bez obzira na održavanje sjednice Kolegija, članovi nisu došli do konkretnog zaključka, a sve iz razloga što nemaju podršku općinske vlasti. Stoga je jedan od zaključaka bio da se apelira na nivoe zakonodavne i izvršne vlasti da surađuju sa čanovima Vijeća i Kolegija, jer bez jedinstva u ovakvoj situaciji ne mogu doći do pravilnog rješenja. U narednom periodu održat će se i tematska sjednica OV na kojoj će se nastojati pozvati svi oni koji mogu doprinijeti rješavanju trenutne situacije.
Članovi Kolegija složili su se i da će u narednom periodu sazvati Kolegij na koji će pozvati predsjednike mjesnih zajednica, sa kojima će zajedno raspravljati o problemu i nastojati da dođu do zajedničkih rješenja.
Naredna sjednica Kolegija održat će se u ponedjeljak, 24. augusta u 14:30h, a glavna tačka dnevnog reda bit će Pravilnik o sufinansiranju proljetne sjetve na području Općine, odnosno isplata istih.

Predsjedavajući OV Bašić podsjetio je da je i dalje na snazi Zaključak Općinskog načelnika o zabrani tehničke podrške državnim službenicima, Kolegiju i OV.

Trend radio/Nejra M.-Ljubijankić

Vezane vijesti: