Konačno usvojen usaglašen budžet

Nakon mnogo pravnih peripetija, danas je usvojen Budžet općine Velika Kladuša za tekuću godinu u iznosu od 14 717 800 KM. Budžet je usvojen nakon Odluke Ustavnog suda da se Bužet usvojen od strane Vijeća 31.3. može primjenjivati svega dva mjeseca od odluke suda. Prije ovoga je Budžet usvojen od strane Općinskog načelnika od 1.4. poglašen kao nezakonit. Kad je u pitanju ovogodišnji budžet, obrazloženje je dao ovlaštenik Općinskog načelnika Ervin Abdić, koji je vijećnike informirao o prihodovnoj i rashodovnoj strani ovogodišnjeg budžeta. Ono što je posebno naglašeno jeste nedostatak od 15% sredstava u prihodovnoj strani, što je bilo za očekivati zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Zbog ovakve situacije došlo je do smanjena dotacija za mnoge predviđene budžetske stavke, a neke su potpuno ukinute. Ono što je novina jeste da je uvršten grant za razvoj poduzetništva u iznosu od 150 000 KM a povećan je i predloženi grant za poljoprivredu.

Na predloženi budžet preloženo je 14 amandmana, od kojih je predlagač prihvatio četiri u potpunosti i dva djelimično, a dva amandmana usvojilo je Vijeće. Prijedlog zaključka nezavisnog vijećnika Nermina Purića usvojen je većinom glasova, a u njemu je precizirano da se nalaže ovlaštenicima Općinskog načelnika da pokrenu proceduru za povrat sredstava  Udruženja nezaposlenih dioničara u iznosu od 100 000 KM u roku od mjesec dana.

Od ostalih tačaka dnevnog reda treba izdvojiti i izbor Rasima Husića za općinskog pravobranioca koji je ovu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu.

Berina Hušidić/Trend radio

Vezane vijesti: