MDM: Krenuli sa porodičnim biznisom prije tri godine

Ako želite malo uljepšati izgled svog interijera ili dodati neki novi detalj, a da pritom ne potrošite puno novca, ne brinite, postoji idealno rješenje za vas.
Refik i Zemina Suljanović  su par koji svojom kreativnošću ostavljaju bez daha. Svaki dan vrijedno i marljivo ispunjavaju želje svojih kupaca te ih oduševljavaju predmetima od drveta.

Ova prica počinje sasvim slučajno u decembru 2017. godine kada je Refik napravio drvenu slagalicu za najmlađeg sina Midjana.

„Prvi naš proizvod, ime Midjan štampana drvena slova u obliku slagalice napravili smo za našeg najmlađeg sina, obojali smo svako slovo pojedinačno veselim bojama i tako je krenulo.“

Ovaj bračni par je spojio ugodno sa korisnim, porodicu sa poslom. Zato su odlučili posao objaviti na društvene mreže te su formirali naziv MDM.

„Došli smo na ideju da facebook stranicu nazovemo po inicijalima naših sinova Mirnesa, Dine i Midjana.“

„Suprug je grafički dizajner i on radi grafičku pripremu, rezanje CNC mašinom i laserom. Stariji sin Mirnes i ja farbamo i dorađujemo sitne detalje, pakovanje i vršimo dostavu.“

Izrađuju personalne unikatne poklone i to uvijek u suradnji sa naručiocem. Svaki njihov proizvod kreiraju  zajedno od dizajna pa do finalnog proizvoda.

„Proizvodimo drvene korpe, zidne satove, igračke za djecu pa sve do nekih nevjerovatnih poklona koji se na početku rada čine nemogućim ali svojom voljom i kreativnošću uvijek uradimo ono što se traži.“

Također rade natpise i logotipe od drugih materijala. Većinu svojih proizvoda ugovaraju online putem a proizvode dostavljaju na kućnu adresu.  Zemina nam je rekla da uživa u radu sa svojom porodicom i za nju je to najveća prednost ovog posla.

„Radna atmosfera je vesela, pozitivna jer radimo ono što volimo. Zadovoljni smo dosadašnjim radom i može lijepo da se živi od ovog posla“.

Ovom porodičnom biznisu posebnu kreativnost daje Refik, kojem ni tjelesni hendikep ne smeta u poslu kojim se bavi. Refika invalidited nije spriječio da radi, a najbolji primjer je da se već osamnaest  godina uspješno bavi i fotografiranjem i za sve ovo vrijeme napravio je veliki broj sjajnih fotografija.

Kako nam je rekao fotografija je i danas njegova velika ljubav i putem nje dodatno iskazuje svoju kreativnost.

Porodica Suljanović je najbolji primjer kako se vjerom u sebe i međusobnom tolerancijom može se napraviti porodični biznis. Personalizirani drveni dekori danas krase mnoge objekte a sudeći po neiscrpnim idejama ovo je samo početak. Ovoj divnoj porodici želimo puno sreće u daljnjem radu.

Priča urađena u sklopu projekta „Škola novinarstva znanje je moć“

Autorica: Selmana Bašić

Vezane vijesti: