MFS-EMMAUS OTVORIO DNEVNI CENTAR ZA OSOBE U STANJU POTREBE U VELIKOJ KLADUŠI

Zbog sve većeg broja zahtjeva za pomoć sa područja Unsko-Sanskog kantona, MFS-EMMAUS je odlučio otvoriti kancelariju u Velikoj Kladuši uvidjevši potrebu fizičke prisutnosti na ovom regionu.

Dugi niz godina EMMAUS vrši distribuciju humanitarne pomoći za ljude u potrebi na području Bihaća, Cazina, Bužima i Velike Kladuše pomažući i ljudima u pokretu kroz razne vidove podrške.

Jedan od prvih projekata koji se veže za ovo područje je stipendiranje djece jetima gdje je uključeno 180 djece/jetima koje sponzorišu posredstvom donatora .Otvarenjem kancelarije, MFS-EMMAUS želi da proširi svoje projektne aktivnosti i da djeluje što prisutnije na ovom terenu olakšavajući pristup socijalno ugroženim kategorijama i razvijajući saradnje sa lokalnim javnim institucijama i nevladinim sektorom.

Zahvaljujući podršci Emmaus pokreta iz Italije uspjeli su osigurati sredstva koja su potrebna da otvore kancelariju i krenu sa direktnim pristupom rada.

“Cilj MFS-EMMAUS kancelarije u Velikoj Kladuši jeste težnja ka ostvarenju naše misije gdje ćemo stvarati, podržavati i oživljavati takve sredine u kojima će svi, osjećajući se slobodnim i poštovanim, moći udovoljavati svojim potrebama i međusobno se pomagati.”

U sklopu kancelarije otvoren je i operativni dnevni društveni centar za osobe u pokretu/migrante. Volonteri u Velikoj Kladuši su početkom Ramazana krenuli u intenzivnu podjelu prehrambenih paketa za osobe u stanju potrebe osiguranim posredstvom donatora.

Udruženje “HO Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS” (MFS-EMMAUS), je domaća, nevladina humanitarna organizacija osnovana 1999. godine sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna. Sa preko 230 uposlenih, preko 50 aktivnih volontera i mrežom ureda u Doboj Istoku, Sarajevu, Srebrenici i Zvorniku, MFS-EMMAUS djeluje na cijelom teritoriju BiH i predstavlja jednu od najvećih samo-održivih NVO-a u zemlji i šire.

Lajla Žalić

Vezane vijesti: