Migranata sve više, građani ogorčeni, a vlasti se ne oglašavaju

Posljednjih nekoliko dana migrantska kriza na području Velike Kladuše doživljava svoj vrhunac. Policija je nekoliko puta rastjeravala migrante i onemogućavala im da formiraju šatorsko naselje na području Polja, ali nakon nekog vremena šatori se postavljaju na drugoj lokaciji. Trenutno niko nema ni približne informacije o broju migranata na području Velike Kladuše, koji su već odavno postali sigurnosna i zdravstvena prijetnja po stanovništvo. Pogotovo ako znamo da struktura migranata koji posljednjih mjeseci dolaze, uglavnom pripada sumnjivoj grupaciji od koji određen broj sigurno ima i kriminalni dosije u matičnim državama.

Ovakvu situaciju na području općine bilo je za očekivati jer se problemom migranata gotovo niko ne bavi još od samog početka. Činjenica u svemu ovom jeste da su najviše zakazali državni organi BIH, koji su se definitivno pokazali kao najnesposobniji u cijelom regionu gdje traje migrantska kriza. Sve je ovo vezano za uređenje države i nedefinirane ingerencije kad je u pitanju nadležno Ministarstvo sigurnosti. Sama činjenica da se je posljednjih sedam mjeseci na poziciji ministra sigurnosti izmijenile tri osobe, dovoljno govori o samoj situaciji. Vrhunac svega ovoga bio je prije nekoliko dana kada se iz državnog budžeta nije odvojila ni jedna KM za ublažavanje migrantske krize na području Krajine. Na sve ovo treba dodati i nedostatak, kako granične tako i redovne policije u cijeloj državi.

Najviše aktivnosti na ublažavanju krize provodi Vlada kantona, ali zbog opstrukcija sa svih mogućih strana to je nedovoljno, jer ne može USK preuzeti  teret preko 80% migrantske krize u BIH. Ostali dijelovi države ne samo da ne žele da podnesu teret migranske krize, već se trude da migrantima obezbijede lagodan put do USK. Dodatni problem predstavlja i nesaradnja velikokladuške izvršne vlasti sa višim nivoima kad je u pitanju ovaj problem i koja se cijelo vrijeme ponaša kao da se ovo dešava, u najmanju ruku, negdje u Africi.

Najveće žrtve u svemu ovome su građani Velike Kladuše i Bihaća, a pogotovo ona naselja gdje je najveća koncentracija migranata. Ovih dana se po društvenim mrežama širi poziv za organizirani protest građana Velike Kladuše koji bi se trebao desiti u subotu 8. augusta u Polju. Ukoliko se nešto ne uradi po ovom pitanju do nastupajuće zime, bojimo se da bi i ovako teška situacija mogla biti još gora, jer su i sami građani postali nestrpljivi jer im je ugrožena lična sigurnost i imovina.

Mersad Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti: