MIGRANTI TRAŽE NOVE RUTE ZA ODLAZAK U EVROPSKE ZEMLJE


Iako se strahovalo da će proljeće u Unsko – sanskom kantonu donijeti novi veliki val migranata, to se ipak nije desilo. Dolasci ove populacije su sve manji, a kao jedan od razloga navodi se poskupljenje rute preko BiH do Zapadne Evrope u odnosu na protekle godine. Ovakva situacija dovela je do zatvaranja kampa Sedra u kojem su boravile porodice sa djecom. Najkasnije do kraja godine trebao bi biti zatvoren „Miral“ u Polju kod Velike Kladuše, a preostali migranti izmješteni na „Lipu“ gdje će do septembra trajati radovi na obnovi.

Jučerašnjom akcijom policijskih snaga, zatvoren je još jedan divlji kamp u krugu nekadašnjeg gigatna Krajinametala.

Nakon višemjesečnih protesta i upozorenja na brojne materijalne i druge štete, mještani Gornjeg Prekounja konačno su dočekali normalnu svakodnevnicu.

Iako sve veći broj migranata odlazi iz USK -a, na Lipi, u Borićima i Miralu, nalazi se oko 1249 migranata. Još oko 2.000 krije se po napuštenim objektima Bihaća i Velike Kladuše.

Nadležne institucije USK još uvijek zabrinjava dolazeća jesen, pa nastoje ugasiti sve divlje kampove. Nakon toga, uslijedit će i  zatvaranje migrantskog centra Miral.

Ove aktivnosti, idu otežano,  jer je probijen rok izgradnje novog migrantskog centra na Lipi, koji bi u konačnici imao kapacitet od 1.500 osoba.

Izvor:RTVUSK

Vezane vijesti: