Mladi kaligraf koji inspiraciju pronalazi u arapskom pismu

Jasmin Delić je mladi amaterski umjetnik, slikar i kaligraf iz Velike Kladuše. Ovdje je rođen i tu je odrastao, završio osnovno, a zatim i srednje obrazovanje. Trenutno je zaposlen kao krojač, a svoje slobodno vrijeme ispunjava izradom levhi.

Kao mali je gajio veliku ljubav prema umjetnosti,a ona se ispoljavala kroz sate likovne kulture u osnovnoj školi, tako da je, kako on  kaže sve krenulo iz školske klupe.

„Moju želju i nadarenost za slikanjem je primjetio i moj profesor likovne umjetnosti,  Nihad Ćosić koji mi je bio najveća potpora i najbolji učitelj. Često bih odlazio kod njega, gledao bih i proučavao njegove radove, a onda bih dobio od njega zadatak da nešto naslikam što bi on kasnije i pregledao. Međutim, vremenom kako sam godinama odrastao, počeo sam da odrastam i u duhovnom smislu i svoje umjetničke sposobnosti usmjeravam prema kaligrafiji gdje sam se i pronašao. „

Njegov profesor upoznao ga je, ne samo sa osnovama slikarstva, već i sa kaligrafijom. Jasminu je kaligrafija bila ljubav na prvi pogled, tako je nastavio istraživati arapsku kaligrafiju i usavršavati se na tom polju. Počeo je pratiti umjetnike na internetu i pridružio se grupama koje su razmjenjivale takav sadržaj.       

Za umjetnost je potrebna kreativnost i mnoštvo inspiracije, a Jasmin nam je otkrio koji su njegovi motivi i gdje on najčešće pronalazi inspiraciju za svoja djela.

„Svoju inspiraciju za kaligrafiju prevenstveno pronalazim u kur’anskim ajetima, hadisima tj. izrekama Božijeg Poslanika, a.s., i ljepoti arapskog jezika. A najčešći motivi koje ispisujem jesu određeni ajeti iz Kur’ana koji govore o strpljivosti (saburu), o dobročinstvu prema roditeljima i sl. Zatim, česti su mi motivi određeni zikrovi kao što su: “Subhanallah”, “Elhamdulillah”, “Estagfirullah” i dr.“

S obzirom da se kaligrafijom bavi oko godinu dana, još je rano da govori o svom najuspješnijem projektu do sad, međutim ovaj mladi entuzijastični umjetnik u narednom periodu očekuje uspješne projekte na kojima i radi. A jedan od tih projekata jeste samostalna izložba kaligrafskih radova u našem gradu. Ono čime se može pohvaliti jeste to da je njego prvi rad otišao u Dubai, a drugi u Ameriku.

Jasmin se ponajviše ističe i razlikuje od drugih umjetnika jer se usmjerio prema arapskoj kaligrafiji jer, kako kaže, poznat je mali broj njih koji se s tim zanimaju i bave. U svakom poslu postoje prednosti i nedostaci, a ono što ovom umjetniku stvara problem jeste materijal.

„Ono što meni trenutno stvara problem kao umjetniku i kaligrafu jeste nedostatak kvalitetnog materijala na našem području. Tako da sam primoran često naručivati materijal izvan Bosne i Hercegovine što mi prestavlja dodatni trošak i gubljenje vremena, ali i pored toga trudim se da moji radovi budu kvalitetni.“

Moto ovog mladog i perspektivnog umjetnika se nalazi u jednoj izreci koja glasi: “Živjeti – to ne znači samo disati, nego i raditi.” A ono što opravdava njegov moto su i planovi za budućnost jer kako kaže uvijek teži savršenstvu, pa tako i sa kaligrafijom. I dalje će da raditi na sebi i da usavršavati se u tom pogledu kako bi postao još bolji.

Kao neko ko je mlad i uspješan, a kontinuirano napreduje, Jasminova tajna uspjeha je upornost i nikad ne odustati. Pa baš zbog njegovog primjera poručuje mladim ljudima:

„Poruka koju bih dao mladima, jeste da u svome životu imaju ciljeve prema kojima će ić i težitii, ali isto tako da imaju i visoke ambicije po pitanju tih  ciljeva!“

Ukoliko želite naručiti Jasminova djela, možete to učiniti na Facebook stranici Calligraphy by Jasmin ili na In stagram stranici calligraphy_by_jasmin.

Lajla Žalić/ Trend radio

Vezane vijesti: